Clicky


Gemeenten willen af van energietoeslag en zien rol voor Den Haag

Gemeenten willen af van energietoeslag en zien rol voor Den Haag
25-03-2023 09:51 | Financieel | auteur ANP

DEN HAAG - De gemeenten zijn geen landelijke uitvoeringsorganisaties en daarom moet de energietoeslag vanaf volgend jaar weer vanuit het Rijk worden uitbetaald. Dat stelt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).

Om ook na 2023 de pijn van de hoge (energie-)prijzen te verzachten voor huishoudens met een laag inkomen, onderzoekt het kabinet de mogelijkheid om een energietoeslag in het leven te roepen. De VNG is blij met een Kamerbrief van eind februari waarin staat dat het kabinet overweegt om die energietoeslag via het toeslagensysteem te regelen.

De VNG staat achter die opzet, onder meer omdat er volgens de gemeenten geen sprake meer is van een crisis, en omdat ze vindt dat er landelijk duurzaam inkomensbeleid vanuit het Rijk nodig is. De VNG benadrukt dat gemeenten een medeoverheid zijn, maar wel met een eigen lokale rol voor inwoners in een kwetsbare positie.

"Gemeenten moeten niet worden ingezet als landelijke uitvoeringsorganisaties." Dat schrijft de VNG aan het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

De VNG vindt het niet reëel om van gemeenten te verwachten dat ze de regeling na de energiecrisis in 2022 en 2023 voor een derde keer moeten gaan uitvoeren. Het is immers een tijdelijke regeling en bovendien vraagt deze veel inspanning van de gemeenten, schrijft ze.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 29 mei t/m zondag 4 juni

Alle Rijverboden

Verkeersinformatie

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,972
Diesel1,656

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats