Clicky


Straf voor man met shovel die agenten mishandelde

Straf voor man met shovel die agenten mishandelde
24-03-2023 16:52 | Binnenland | auteur Redactie

DEN HAAG - De rechter heeft vandaag een 60-jarige man uit Geesteren veroordeeld tot vier weken cel waarvan twee voorwaardelijk.  Het Openbaar Ministerie vervolgde de man omdat hij tijdens het boerenprotest op 11 maart een hekje vernielde en daarna bij zijn aanhouding agenten mishandelde en bedreigde.

Tijdens het boerenprotest op 11 maart 2023 in Den Haag was het niet toegestaan - behoudens twee tractoren - om met voertuigen het Zuiderpark in te rijden. De verdachte wrikte met zijn shovel een (laag) hekje uit de grond, een metalen buis die normaal verhindert dat voertuigen het park in kunnen rijden. Door zijn actie konden toch twaalf vrachtwagens, die achter de shovelchauffeur stonden opgesteld, het Zuiderpark in rijden.

De shovelchauffeur is in eerste instantie aangesproken door een agent in uniform, die hem vroeg mee te lopen. Verdachte weigerde dit. Omdat hij op dat moment in een groep stond is hij korte tijd later aangehouden door meerdere agenten. Daartegen heeft hij verzet: de man heeft geprobeerd zich los te rukken, heeft geschopt en met zijn vuist agenten in het gezicht geslagen. Ook heeft hij de agenten bedreigd.

Eigen keuzes

De officier van justitie benadrukte op zitting dat demonstreren een groot goed is dat in Den Haag ruimschoots wordt gefaciliteerd, jaarlijks wel meer dan 2.000 keer. "Maar soms zijn er afspraken nodig," vervolgde ze. "En het kan niet zo zijn dat één iemand dan besluit dat het anders moet. Dat er best zware voertuigen het Zuiderpark in mogen. Dat er best even een hekje gesloopt kan worden om dat mogelijk te maken."

Dat verdachte bij zijn aanhouding letsel aan zijn duim en knie heeft opgelopen noemde ze "vervelend", maar vooral een gevolg van verdachtes eigen gedrag. "Het was zijn eigen keuze om het hekje te vernielen. Daarna was het zijn eigen keuze om niet gewoon met die agent mee te lopen. En tot slot was het ook zijn eigen keuze om te gaan schoppen en slaan bij zijn aanhouding."

Wraking en strafeis

De verdachte stond op vrijdag 17 maart al voor de rechter, maar besloot toen die rechter te wraken. Een rechter kan worden gewraakt als een verdachte denkt dat die vooringenomen is. De wrakingskamer besliste echter dat deze verdachte "op geen enkele manier [heeft] onderbouwd" waarom dat zo zou zijn. De wrakingskamer wees daarom de wraking af en stelde zelfs dat sprake was van "misbruik van het wrakingsinstrument". De rechtszaak was hierdoor "onnodig vertraagd".

Vrijdag stond de man dan alsnog voor de rechter. Het Openbaar Ministerie vond alleen een gevangenisstraf passend, omdat de zaak daarvoor ernstig genoeg was. "Twee politiemensen hebben letsel opgelopen en zijn bedreigd. En door de keuzes van verdachte was uiteindelijk ook politie-inzet nodig bij een demonstratie die verder rustig is verlopen."

Het Openbaar Ministerie eiste 8 weken gevangenisstraf, waarvan 4 voorwaardelijk. De rechter deed direct uitspraak en vond de bedreiging niet bewezen. De vernieling en de mishandeling van de agenten wel, daarvoor werd verdachte veroordeeld tot 4 weken cel waarvan 2 voorwaardelijk. Ook moet hij de schade vergoeden, zowel het OM als de rechter vonden die vordering van de gemeente rechtvaardig. En ook de agenten hebben recht op schadevergoeding.