Clicky


Ctgb past gebruiksvoorschrift middelen met fosfiden aan

Ctgb past gebruiksvoorschrift middelen met fosfiden aan
24-03-2023 10:30 | Algemeen | auteur Redactie

EDE - In een vergadering van 22 maart besloot het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) tot ingrijpen in de gebruiksvoorschriften voor middelen met aluminiumfosfide of magnesiumfosfide. Deze middelen worden gebruikt voor het bestrijden van insecten (door begassing) in voorraden van bijvoorbeeld granen, ook tijdens transport per schip of trein. Het gas is zeer giftig. De afgelopen maanden waren er enkele (bijna) ongelukken. Daarom besloot het Ctgb tot ingrijpen. Met de aanpassingen wil het college de veiligheid van transporteurs en personeel beter borgen.

Nieuwe voorschriften

Het nieuwe besluit bepaalt dat:

  • losse pillen of tabletten op basis van de twee stoffen alleen toegestaan zijn op een vaste locatie of in zeevracht;
  • bij het gassen tijdens transport over land of via binnenvaart, geen losse pillen of tabletten gebruikt mogen worden, maar uitsluitend goed herkenbare verpakkingen die kunnen worden teruggevonden en verwijderd. Dit voorschrift wordt Europees geharmoniseerd;
  • ruimten waarin gassen plaatsvindt goed herkenbaar moeten zijn. Er moet gewaarschuwd worden voor het gevaar van fosfinegas, data van toepassen en herbetreden moeten worden vermeld en het aantal gebruikte verpakkingen moeten duidelijk worden aangegeven. De ruimtes mogen pas worden betreden als een gassingsleider die heeft vrijgegeven;
  • resten van de fosfides droog en luchtdicht verpakt moeten worden afgevoerd. Zo wordt het gevaar van brand of explosie tegengegaan.

Deze aanpassingen richten zich om te beginnen op in Nederland toegelaten middelen. Daarna zullen in Europa de toelatingen van dergelijke middelen ook worden aangepast.

Zienswijzen

Belanghebbenden konden rond de jaarwisseling gedurende anderhalve maand reageren op het voorgenomen besluit. Daarop kwamen ruim twintig reacties binnen van producenten en gebruikers van de middelen, andere Europese beoordelingsinstanties en belangenorganisaties van transporteurs en verladers.

Naar aanleiding van de reacties concludeerde het Ctgb dat een totaal verbod op gassing tijdens transport over land of via binnenvaart een onevenredig grote impact heeft op de opslag, transport en de voedselveiligheid van granen en diervoeders. Zo’n verbod is ook niet nodig voor het voorkomen van incidenten.

Ook werd duidelijk dat voor het effectief gassen van voorraden granen en diervoeders in grote silo’s en opslagruimten geen goede alternatieven bestaan voor het gebruik van losse pillen en tabletten.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 5 juni t/m zondag 11 juni

Alle Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,978
Diesel1,662

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions