Clicky


Daimler Buses enorm trots op grote ov-order in Nederland

Daimler Buses enorm trots op grote ov-order in Nederland
24-03-2023 09:53 | Nieuw Materieel | auteur Redactie

NIJKERK - In de provincies Groningen en Drenthe gaan tussen 2024 en 2026 maar liefst 158 nieuwe zero-emissiebussen rijden. Daimler Buses levert in totaal 35 Mercedes-Benz eCitaro’s. CEO Joost van der Bijl van Daimler Buses uit Nijkerk laat weten zeer trots te zijn op deze eerste grote ov-order in Nederland en vertelt dat nu de eCitaro in heel West-Europa is vertegenwoordigd.

Gelede voertuigen met hoge batterijcapaciteit

Daimler is één van de drie fabrikanten voor wie vervoerder Qbuzz en concessieverlener OV-bureau Groningen Drenthe hebben gekozen. De fabrikant levert 25 gelede eCitaro’s voor de streekdienst en tien gelede eCitaro’s voor de stadsdienst (Qlink-lijnen) uitgevoerd met de NMC3 batterijen met een energiecapaciteit van 490 kWh. De bussen voor het streekvervoer hebben de oplaadstekker aan de achterzijde en de Qlink uitgevoerde bussen, met hebben naast de stekker ook nog een oplaadmogelijkheid via de pantograaf voor het snelladen.

Vertrouwen in partners

Van der Bijl stelt dat hij blij is met het vertrouwen van betrouwbare en professionele partijen als Qbuzz en het OV-bureau. “We hebben lang geroepen dat we een kwalitatief goed product hebben. Nu gaan de klanten dat ook ervaren, dus dat vervult ons met trots. Ik weet zeker dat meer concessies volgen.” Key accountmanager Public Transport Dirk Meppelink voegt toe: “Wij werken al lang samen met Qbuzz in zowel Groningen-Drenthe als Utrecht. Onze eerste Citaro (de dieselvariant, red.) in Nederland ging destijds ook in Groningen rijden. Wat dat betreft is het mooi dat hier nu ook de eCitaro start. Dat maakt de cirkel toch een beetje rond.”

Qua onderhoud en reparaties kan Qbuzz weer rekenen op OMNIplus-partner Wensink. Door OMNIplus ON zal via de voertuig- en data analyse gestreefd worden naar geoptimaliseerd werkplaatsbeheer en een nog betere beschikbaarheid van de voertuigen. Beide mannen zijn ervan overtuigd dat de ervaringen die Qbuzz gaat opdoen in Groningen en Drenthe, een goede voorbode is voor de toekomst.

Hoog in comfort en veiligheid

Meppelink vertelt dat de eCitaro’s zeer comfortabel zijn, door het actieve veersysteem heeft de gelede bus een voorspellend en soepel rijgedrag. Dit is vooral merkbaar in de bochten en tijdens het remmen. Maar ook veiligheid, staat volgens Dirk, hoog in het vaandel. "De bussen zijn onder meer uitgevoerd met systemen zoals de dodehoekassistent Sideguard assist, actief dempingsysteem voor de draaikrans en mirrorcams. Dat is ook veiliger voor de omgeving. Nederland kent veel fietsers, dus is extra veiligheid van groot belang.”

Het klimaatsysteem, dat werkt met een geoptimaliseerde CO2 warmtepomp, verdient extra aandacht. “Daarmee minimaliseren we het energiegebruik en is het toch een aangenaam klimaat in de bus.” Daarnaast hebben zowel passagiers als chauffeur een eigen klimaatsysteem. Van der Bijl: “Het werk wordt voor chauffeurs leuker en beter als hun werkplek prettig is ingericht. Dat is bij onze bus geregeld.”

Vertrouwen in toekomst

Door de coronacrisis werden nieuwe aanbestedingen de afgelopen jaren uitgesteld en dat betekent dat er veel nieuwe concessies voor de deur staan. Van der Bijl en Meppelink verwachten dan ook dat meer klanten zullen kiezen voor de eCitaro.

Foto's

  • DJMiddelkoop
  • Bakker Goedhart
  • Bakker Goedhart
  • Bakker Goedhart


Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 5 juni t/m zondag 11 juni

Alle Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,978
Diesel1,662

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions