Clicky


Limburg wil meepraten over goederenspoor België-Duitsland

Limburg wil meepraten over goederenspoor België-Duitsland
23-03-2023 19:03 | Algemeen | auteur ANP

MAASTRICHT - [update 22:44 uur] De provincie Limburg wil meepraten over een nieuwe spoorverbinding voor goederenvervoer tussen België en Duitsland over Limburgs grondgebied. Die verbinding was er ooit via de zogenoemde IJzeren Rijn uit de 19e eeuw, maar die raakte na de jaren 70 van de vorige eeuw buiten gebruik en in verval. België wil nu op grond van een verdrag uit 1839 een nieuwe verbinding, maar Limburg zet de hakken in het zand. De provincie vreest dat Limburg alleen maar last heeft van die spoorweg en er geen enkel voordeel bij heeft, en schreef daarover donderdag een bezorgde brief aan Den Haag.

De gesprekken over het herstel van de historische IJzeren Rijn lopen inmiddels al vele jaren, maar Nederland verzette zich onder meer omdat de lijn dwars door Nationaal Park De Meinweg bij Roermond liep en door enkele dichtbevolkte woonwijken in die stad. Nu tekent zich een alternatief af via een spoorlijn die de Meinweg mijdt, in Weert het land binnenkomt, via Roermond en de Maaslijn naar Venlo loopt en daar Duitsland in gaat. Deze nieuwe verbinding is de 3RX gedoopt.

Limburg draagt alle lasten waar België en Duitsland de lusten hebben, aldus de provincie donderdag in een brief aan de bewindspersonen van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (I&W). De drie landen praten met elkaar over een nieuwe railverbinding, maar Limburg zit niet bij die gesprekken, en dat steekt de provincie die op korte termijn bestuurlijk overleg over de spoorlijn wil. "Waarbij voor ons voorop staat dat een eventuele spoorlijn voor Limburg niet alleen lasten maar ook lusten zou moeten opleveren", aldus de Limburgse gedeputeerde Maarten van Gaans-Gijbels (D66).

Staatssecretaris Vivianne Heijnen van I&W erkent in een reactie dat "de 3RX-verbinding vooralsnog erg onvoordelig voor Nederland uitpakt, ruimte en geld kost en impact voor de omgeving met zich meebrengt, zoals overlast door geluid en trillingen". Ook zij begrijpt de wens om bij de gesprekken betrokken te worden. Evenals de wens dat Limburg ook wil profiteren van de verbinding, en niet alleen de nadelen wil ondervinden. "Ik zal daarom op korte termijn een afspraak maken met de heer Van Gaans om alle aspecten van 3RX te bespreken."Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 5 juni t/m zondag 11 juni

Alle Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,964
Diesel1,646

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions