Clicky


Frankrijk opnieuw ontregeld door pensioenprotesten

Frankrijk opnieuw ontregeld door pensioenprotesten [+foto's]
23-03-2023 14:43 | Weer en Verkeer | auteur Redactie | ANP/RTR/AFP

PARIJS - [update 20:09 uur] In Frankrijk is opnieuw massaal gestaakt en gedemonstreerd tegen de pensioenhervormingen, zoals de verhoging van de pensioenleeftijd van 62 naar 64 jaar. Trein- en vliegverkeer was sterk ontregeld. Een deel van de protesten op straat liep uit de hand.

Het was de negende keer dat de Franse vakbonden acties organiseerden tegen de pensioenhervormingen en de eerste keer sinds de regering de plannen doordrukte zonder stemming in het parlement. De politie ging in meerdere steden over tot arrestaties. Ook raakten betogers en agenten gewond.

De regering schat het totaal aantal deelnemers op ruim 1 miljoen, vakbonden spreken over 3,5 miljoen. In heel Frankrijk werden zo'n 12.000 politiemensen ingezet, waarvan 5000 in Parijs.

Volgens de Belgische transportfederatie Febetra zijn er diverse blokkades en vertragingen te verwachten:

  • Bapaume: blokkade van zes rotondes in Bapaume, waaronder de rotonde die toegang geeft tot de A1
  • Aire sur la Lys: blokkering van de rotonde die toegang geeft tot de opslagplaats van Carrefour en het bedrijf Baudelet
  • Arques: blokkering van de rotonde die toegang geeft tot de verbrandingsoven van Flamoval
  • CRT Lesquin
  • Zone Capécure in Boulogne sur Mer
  • Wat de kuststreek betreft, heeft de prefectuur van het gebied, vooruitlopend op mogelijke verstoringen van de haven en de tunnel, bufferzones ingesteld die zij op de A16 en de A26 zou kunnen gebruiken om verzadiging van het gebied rond Calais te voorkomen.
  • Industriegebied Amiens Nord is geblokkeerd vermoedelijk tot het weekend
  • Roye: Blokkering van de afrit rotonde van de snelweg
  • Albert: Blokkering van de rotonde Henri POTEZ

Motie van wantrouwen

Minister van Binnenlandse Zaken Gerald Darmanin verkondigde dat er in heel Frankrijk zo'n 12.000 politiemensen worden ingezet, waarvan 5000 in Parijs. Vanuit verschillende plaatsen in het land komen berichten dat de politie traangas zou inzetten tegen demonstranten. In Rennes heeft de politie een waterkanon gebruikt.

Het is de negende dag dat de Franse vakbonden stakingen organiseren tegen de pensioenhervormingen en de eerste sinds de regering het parlement passeerde en de plannen doordrukte. President Emmanuel Macron heeft woensdag een tv-interview gegeven waarin hij uitleg gaf over de hervormingen. Op maandag overleefde de regering ternauwernood een motie van wantrouwen.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 5 juni t/m zondag 11 juni

Alle Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,964
Diesel1,646

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions