Clicky


Rouwmaat valt in de prijzen voor duurzaam rijden

Rouwmaat valt in de prijzen voor duurzaam rijden
22-03-2023 10:11 | Bedrijfsnieuws | auteur Redactie

GROENLO - Als eerste transportbedrijf van Nederland ontvangt Rouwmaat de prestigieuze Scania Golden Award voor duurzaam rijden. Deze eer valt het familiebedrijf met de hoofdvestiging in Groenlo ten deel vanwege het structureel verlagen van brandstofverbruik. Bij de uitreiking was ook wethouder Bart Porskamp van Oost-Gelre, verantwoordelijk voor Duurzaamheid & Milieu, aanwezig.

CO2-uitstoot besparen

"De resultaten die we samen met onze vakkundige chauffeurs hebben behaald, liegen er niet om", aldus Jeroen Joling, manager Transport bij Rouwmaat. "Sinds 2019 hebben we maar liefst twaalf procent brandstof bespaard. Met 65 vrachtwagens op de wegen in Oost-Nederland levert dat een mooie besparing in CO2-uitstoot op."

Zuinig rijgedrag motiveren

"Rouwmaat en Scania hebben een lange historie", zegt Bert Rompa van Scania. "Middels coaching sturen ze al jaren op duurzaam rijgedrag. Ze gebruiken onze software om dat te meten. Het behalen van de Golden Award, de hoogste waardering, is een extra lastige klus voor een niet-doorsnee transportbedrijf als Rouwmaat. Ze verdienen deze prijs omdat ze álle chauffeurs weten te motiveren tot zo zuinig mogelijk rijgedrag, ondanks de grootte en diversiteit van het wagenpark."

Voorbeeld voor bedrijven in de regio

Wethouder Bart Porskamp vult aan: "Duurzaamheid begint bij de gedragsverandering van mensen. Rouwmaat en haar personeel vormen daarin een mooi voorbeeld voor andere bedrijven in de regio. Niet alleen met dit initiatief, maar ook met bijvoorbeeld cementloos beton, het opvangen van regenwater en de tweedehands bouwmaterialenmarktplaats Stadsmijn. Oost-Gelre is trots met een bedrijf als Rouwmaat binnen de gemeentegrenzen."

Schadegevallen en onderhoudskosten verminderen

Het rijgedrag van de Rouwmaat-chauffeurs heeft diverse positieve effecten. "Het aantal schadegevallen is met 77 procent verminderd", zegt Joling. "Onze chauffeurs maken namelijk minder snelheidsovertredingen en anticiperen beter op verkeerssituaties. Dat is dus weer gunstig voor de veiligheid in Oost-Nederland."

Ook de onderhoudskosten van de vrachtwagens zijn drastisch teruggebracht. “Onze chauffeurs veroorzaken minder schades, laten hun motor zo min mogelijk stationair draaien, rijden zoveel mogelijk op cruise control en laten de wagen vaker uitrollen. Dit vergroot de levensduur van het wagenpark en verlaagt de onderhoudskosten.”

Materiaalgebruik terugbrengen

Bob Rouwmaat, mede-directeur van het gelijknamige familiebedrijf voegt toe: “Ook onze monteurs verdienen hier de nodige egards. Zij voeren al het onderhoud aan onze wagens zelf uit, in onze eigen werkplaats. Daarbij hergebruiken ze veel materialen. Als een vrachtwagen afgeschreven is, wordt die niet ingeruild, maar gebruikt voor de onderdelen.”

Nog eens 90 procent CO2 besparen

Om nog eens 90 procent CO2 te besparen op brandstof, gaat Rouwmaat een stap verder. Bob Rouwmaat: "Wij gaan omschakelen op “Hydrotreated Vegetable Oil” (HVO). Dit is een nieuw type diesel, gemaakt van afgewerkte plantaardige oliën en restafval. Er komt geen druppel fossiele aardolie aan te pas. Ook dat is een praktische stap naar verduurzaming van ons wagenpark, die we nu al kunnen nemen. Dus dat doen we gewoon!"

Foto's

  • Emaus
  • Jeda-Fence
  • Jeda-Fence
  • Nic. van der Spek


Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 5 juni t/m zondag 11 juni

Alle Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,964
Diesel1,646

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions