Clicky


Chauffeur moet voormalig werkgever ruim 36.000 euro betalen na stelen diesel via tankpas

Chauffeur moet voormalig werkgever ruim 36.000 euro betalen na stelen diesel via tankpas
21-03-2023 14:19 | Criminaliteit | auteur Redactie

HAARLEM -  Eeen vrachtwagenchauffeur die in loondienst werkte bij Bos Logistics uit Hoofddorp moet zijn werkgever ruim 36.000 euro betalen nadat hij in de periode van 26 maart 2022 tot en met 12 juni 2022 illegaal in totaal 12.312 liter diesel tankte voor privédoeleinden op de tankpas van zijn werkgever. De chauffeur is indertijd op staande voet ontslagen toen het transportbedrijf de diefstal ontdekte.

De vrachtwagens van Bos zijn elk voorzien van een unieke tankpas (gekoppeld aan het kenteken) waarmee de chauffeurs tijdens hun werk op rekening van Bos diesel kunnen tanken. Verder zijn de vrachtwagens voorzien van een boordcomputer waarmee gegevens als brandstofniveau en kilometrage continu worden bijgehouden. De betreffende gegevens worden opgeslagen. Elke chauffeur logt aan het begin van zijn dienst in door zijn chauffeurspas in de boordcomputer van de bedrijfswagen te stoppen. Pas dan kan de chauffeur gaan rijden.

Bos is de chauffeur gaan verdenken van misbruik van tankpassen en heeft toen een recherchebureau ingeschakeld. Tijdens een observatie van de chauffeur is te zien dat tijdens de tankbeurt niet alleen de vrachtwagen wordt bijgetankt, maar met hetzelfde vulpistool ook drie personenwagens.

Bos ontslaat de chauffeur de volgende dag vervolgens op staande voet.

Tijdens een rechtszaak die op 16 maart jongsteleden diende voor de rechtbank in Haarlem stelt Bos dat de chauffeur zich tegenover Bos onrechtmatig heeft gedragen, en vordert Bos hem te veroordelen tot schadevergoeding.

De chauffeur ontkende tijdens de zitting dat hij de tanpassen onrechtmatig heeft gebruikt. Volgens de chauffeur worden bij Bos de tankpassen op kantoor bewaard, en worden de passen door alle werknemers van Bos gebruikt. Daardoor is niet duidelijk wie, wat, wanneer en hoeveel heeft getankt.

Bos heeft aan de rechtbank een overzicht overgelegd waarop de tanktransacties per tankpas behorende bij die vrachtwagen zijn te zien, gerangschikt op datum, tijdstip, hoeveelheid getankte brandstof, met een aparte kolom waarin staat of een tankbeurt volgens de boordcomputer heeft geleid tot brandstoftoename in de tank van die auto en zo ja, hoeveel.

Uit deze overzichten blijkt dat in de betreffende periode tijdens de diensten van de chauffeur herhaaldelijk werd getankt met de tankpas die hoorde bij de bedrijfswagen waarin de chauffeur met zijn chauffeurspas was ingelogd, zonder dat het brandstofpeil in de brandstoftank van die vrachtwagen toenam.

Op de foto’s die het recherchebureau in het kader van het onderzoek heeft gemaakt is te zien dat bij één tankstop op 20 juli 2022 zich bij de chauffeur, die heeft erkend dat hij de persoon is die op de foto’s is te zien, drie verschillende personenauto’s, niet zijnde bedrijfsvoertuigen van Bos, melden waarin tijdens dezelfde tankbeurt brandstof wordt getankt met hetzelfde vulpistool.

De totale hoeveelheid onverklaarbaar getankte brandstof (dus zonder dat het brandstofpeil van de bedrijfswagen noemenswaardig toenam) bedraagt in totaal 12.312 liter diesel.

De vrachtwagenchauffeur werd door de rechter veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van € 31.345,68, te vermeerderen met de wettelijke rente, de beslagkosten van € 1.736,20 en de proceskosten, aan de zijde van Bos vastgesteld op € 3.693,00.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 5 juni t/m zondag 11 juni

Alle Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,964
Diesel1,646

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions