Clicky


Just Eat Takeaway schrapt 1700 banen VK, vooral bezorgers

Just Eat Takeaway schrapt 1700 banen VK, vooral bezorgers
21-03-2023 14:27 | Financieel | auteur ANP

LONDEN - [update 17:45 uur] Maaltijdbezorgbedrijf Just Eat Takeaway gaat ongeveer 1700 banen schrappen in het Verenigd Koninkrijk. Vooral maaltijdbezorgers bij de Britse dienst Just Eat worden getroffen, maar ook zo'n 170 kantoorbanen verdwijnen. De stap is onderdeel van een kostenbesparingsmaatregel van het Nederlands-Britse bedrijf, dat zijn organisatie zo wil "vereenvoudigen".

Het Britse Just Eat had in zes steden eigen bezorgers in dienst. Daarmee probeerde de dienst zich te onderscheiden van andere bedrijven in de zogeheten 'gig economy', zoals taxidiensten als Uber, andere maaltijdbezorgers als Deliveroo en flitsbezorgers van boodschappen. Die huren formeel zelfstandige ondernemers in voor hun taxi- of bezorgdiensten.

Maar nu verklaart Just Eat Takeaway ook af te willen van zijn bezorgdienst met "workers", een status voor werkenden in het Verenigd Koninkrijk die meer rechten hebben dan freelancers maar minder dan werknemers. In een verklaring stelt het bedrijf een "gelijk speelveld" nodig te hebben om daarmee door te kunnen gaan, en door de concurrentie met Deliveroo is die er niet.

De beslissing in het Verenigd Koninkrijk heeft geen impact op de banen van de duizenden bezorgers die de Nederlandse dochteronderneming Thuisbezorgd.nl zelf in dienst heeft. "Hoewel we ook hier een gelijk speelveld missen, is het op basis van uitspraken van rechters duidelijk dat een bezorger volgens de wet in Nederland een werknemer is", legt een woordvoerster uit.

Onder andere Deliveroo kreeg in Nederland van de hoogste rechter te horen dat het bezorgers als werknemers moet behandelen. Het Britse bedrijf trok zich eind vorig jaar terug van de Nederlandse markt.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 29 mei t/m zondag 4 juni

Alle Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,972
Diesel1,656

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions