Truckland levert eerste Iveco Stralis CNG aan De Meerlanden

Truckland levert eerste Iveco Stralis CNG aan De Meerlanden
24-08-2009 10:14 | Iveco | auteur de redactie
Als maatschappelijk- en milieuverantwoord ondernemer zoekt afvaldienstverlener De Meerlanden in Rijsenhout continue naar mogelijkheden om de duurzaamheid binnen haar processen verder te vergroten. In dat kader past zeker de aanschaf van een nieuw 6x2 Iveco AD260S27Y/PS inzamelvoertuig met Geesink opbouw, aangedreven door een zuinige en zeer schone CNG (Compressed Natural Gas) aardgasmotor. Namens leverancier Truckland overhandigde directeur Piet Dubbeld deze week de sleutels van de –in toepasselijk groen/wit uitgevoerde- jongste aanwinst aan Anton van den Brink, controller van De Meerlanden.

De Meerlanden is een bedrijf waar aardgas al veel langer als motorbrandstof voor personenauto- en kleine bedrijfswagens fungeert. Sinds kort zijn daar ook de eerste zware inzamelvoertuigen met deze uiterst schone aandrijftechniek aan toegevoegd. Naast schoon is de Iveco Stralis op CNG ook opvallend stil en dat maakt hem ook uitermate geschikt voor stedelijke werkzaamheden in de randen van de dag.Bij deze nieuwe auto is gekozen voor een koppelrijke 270 pk CNG motor met in totaal 8 ketels van 80 liter, die gelijkelijk verdeeld zijn over het chassis. Tevens is gekozen voor een Alison 3200 automaat, een hydraulische retarder, paraboolvering aan de voorzijde, vier balgs luchtvering op de eerste achteras en een 2 balgs luchtvering op de hefbare sleepas. Voor dit voertuig geldt een GVW van 26,5 ton.

Geesink verzorgde hier de levering van de inzamelopbouw, die vanwege de diverse werkzaamheden is voorzien van verschillende opnamesystemen. Afhankelijk van de dag in de week zal de Iveco Stralis worden ingezet voor het ledigen van 1100 liter bedrijfvuilcontainers, het ophalen van papier of folie, maar ook als ondersteunend voertuig in de inzameling van huisvuil. Daarbij ligt het werkgebied in de woonkernen van de inzamelgebieden.

Als dienstverlener zamelt De Meerlanden het afval in van meer dan 100.000 huishoudens en vele bedrijven in een reeks gemeenten. Van oorsprong zijn dat Haarlemmermeer en Aalsmeer en tegenwoordig behoren ook Noordwijkerhout., Heemstede, Bennebroek, Diemen, Haarlemmerliede & Spaarnwoude, Teylingen, Abcoude en Lisse tot het werkgebied van De Meerlanden.Een bedrijf dat naast de inzameling ook de verwerking en het vervoer van de afvalstromen voor haar rekening neemt. Daarbij is men al vele jaren bezig met het verder verduurzamen van die verwerking en gaat daarin zover dat op korte termijn vele eigen auto’s, zoals deze nieuwe Iveco, op gas rijden dat men zelf uit ingeleverde afvalstromen produceert. Daarbij ligt de focus vooral op het gft-afval dat men na vergisting opsplitst in een vijftal waardevolle recyclingproducten.

Compost is daarvan de meest bekende, maar ook groengas, CO2 , warmte en water zijn stoffen die als restproduct vrijkomen en niet alleen voor het schone vervoer, maar ook voor de naastgelegen glastuinbouw prima ingezet kunnen worden. Het groengas heeft dezelfde kwaliteit als aardgas en is daarmee prima geschikt als brandstof voor voertuigen.

De Meerlanden is druk doende om de gaspompcapaciteit voor eigen voertuigen en mogelijk die van derden verder uit te breiden, waarbij in de naaste toekomst de nieuwe verwerkingsinstallatie voor gft-afval voor de benodigde aanvoer zal zorgen.


Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Truckoccasions

Rijverboden