Clicky


Uber- en andere taxichauffeurs voeren dinsdag opnieuw actie

Uber- en andere taxichauffeurs voeren dinsdag opnieuw actie
20-03-2023 16:06 | Auto | auteur Redactie

UTRECHT - Uberchauffeurs en andere taxichauffeurs voeren dinsdag 21 maart opnieuw actie voor een eerlijke taximarkt. De actie begint om 14.00 uur bij het stadion van ADO Den Haag. De chauffeurs zullen daarna in colonne naar het Tweede Kamergebouw rijden waar Uber-klokkenluider Mark MacGann spreekt met de commissie Financiën. Voorafgaand daaraan praten de chauffeurs informeel met een aantal Tweede Kamerleden.

De laatste maanden zijn er in Amsterdam en Rotterdam al veel acties geweest van platformchauffeurs (Uber, Bolt) maar ook van taxicentralechauffeurs, mede georganiseerd door de FNV. Ook legden ze spontaan het werk neer.

Voorkeursbehandeling

De acties waren niet alleen gericht op Uber en Bolt zelf, maar ook op gemeenten die verantwoordelijk zijn voor het lokale taxibeleid. Taxiplatforms lijken een voorkeursbehandeling te krijgen, waardoor zowel de platformchauffeurs als de taxicentralechauffeurs de klos zijn. Het is de FNV en de chauffeurs al jaren een doorn in het oog.

Onder het minimumloon

De FNV heeft eerder berekend dat taxichauffeurs bij Uber na aftrek van hun kosten meestal niet eens het loon uit de Taxi-cao halen. Soms zitten zij zelfs onder het minimumloon. Ook zijn ze niet verzekerd voor pensioen en arbeidsongeschiktheid en bouwen ze geen vakantiedagen en vakantiegeld op.

Een belangrijke dag

21 maart is een belangrijke dag om actie te voeren. Het is de dag dat Mark MacGann, de man die tussen 2014 en 2016 verantwoordelijk was voor al het lobbywerk in Europa voor Uber, de Tweede Kamer bezoekt. Dat is op uitnodiging van de Kamerleden Financiën.

Kwalijke praktijken

Uit diverse verklaringen die MacGann heeft geuit in andere landen is gebleken hoe nationale overheden Uber hebben bevoordeeld. Ook zijn kwalijke praktijken aan het licht gekomen richting taxichauffeurs. De FNV en chauffeurs komen morgen op voor een eerlijke taximarkt.

Hoger beroep

Er loopt een rechtszaak tegen Uber. De FNV heeft in 2021 in eerste aanleg een rechtszaak gewonnen, maar Uber heeft er tot op heden alles aan gedaan om de uitvoering van de uitspraak te frustreren en heeft op geen enkele manier geluisterd naar de wensen van de chauffeurs. Daarom zijn chauffeurs ook samen met de FNV actie gaan voeren. Op 13 juni vindt de zitting in hoger beroep plaats.

Samen naar Den Haag

Alle acties die de laatste maanden zijn gevoerd, hebben nog niet het gewenste effect gehad en daarom trekken de chauffeurs samen naar Den Haag om de landelijke politiek - nogmaals - te vragen om in te grijpen.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 5 juni t/m zondag 11 juni

Alle Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,964
Diesel1,646

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions