Clicky


 


Zwitserse coalitiepartij: fusiebank UBS/Credit Suisse te groot

Zwitserse coalitiepartij: fusiebank UBS/Credit Suisse te groot
20-03-2023 11:51 | Financieel | auteur ANP/RTR

BERN - [update 13:50 uur] De fusiebank die ontstaat na de overname van Credit Suisse door UBS is te groot voor Zwitserland. Dat heeft leider Roger Nordmann van de sociaal-democratische SP maandag gezegd. Die partij is de op een na grootste in het Zwitserse parlement en maakt deel uit van de regeringscoalitie. Samen met de Zwitserse Groenen heeft de SP inmiddels een speciale sessie van de beide kamers van het Zwitserse parlement aangevraagd.

"Het nieuwe UBS is een enorm risico", aldus Nordmann. "Die bank heeft straks meer dan 1500 miljard frank (omgerekend ruim 1511 miljard euro) aan bezittingen en is simpelweg te groot voor Zwitserland." Als UBS in de problemen zou komen, zouden de Zwitserse centrale bank SNB en de Zwitserse overheid niet genoeg middelen hebben om een ondergang te voorkomen.

Daar komt bij dat Zwitserland en de SNB al 209 miljard frank hebben toegezegd om te voorkomen dat Credit Suisse omviel en om de overname door UBS mogelijk te maken. "Het is een enorm risico."

Nordmann wil dat er meer scheiding komt tussen de consumententak van banken en zakenbanken en vermogensbeheerders. Die laatste soorten banken lopen grotere risico's.

De Groenen vinden dat Zwitserland geen belastinggeld zou moeten gebruiken om de fusie tussen de twee banken te ondersteunen. Ook zouden bonussen voor managers moeten worden beperkt.

De overname van Credit Suisse door UBS werd dit weekeinde beklonken. Credit Suisse was in de problemen gekomen door een reeks schandalen en door berichten dat steeds meer klanten hun geld bij de bank weghaalden. De financiële markten waren toch al gespannen door het omvallen van de Amerikaanse Silicon Valley Bank.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,291
Diesel2,105

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions