Clicky


Den Haag gaat met behulp van snelheidsdisplays politie informeren

Den Haag gaat met behulp van snelheidsdisplays politie informeren [+video]
20-03-2023 10:24 | Weer en Verkeer | auteur Redactie

DEN HAAG - Den Haag heeft een primeur als het gaat om snelheidsinformatiedisplays. Van de nieuwe interactieve displays krijgen verkeersdeelnemers niet langer enkel feedback, ze geven ook informatie over snelheidsoverschrijdingen digitaal door aan de gemeente. Den Haag gaat deze gegevens delen met de politie, een unieke samenwerking om de verkeersveiligheid in de stad te bevorderen.

Op locaties waar (vaak) te hard wordt gereden, kunnen vervolgens gerichte handhavingsacties worden uitgevoerd. De gemeente voert campagne om bekendheid te geven aan deze samenwerking. Op de posters staan teksten als ‘Don’t hurry be happy’ en ‘Rustâââââââââgh’. Deze laatste is een verwijzing naar de bekende quote van profvoetballer Tom Beugelsdijk die vandaag met een bijzondere video de ‘Rij Rustâââââââââgh’-campagne aftrapt.

180 plekken

Iedere weggebruiker kent ze wel: de borden met een blije of verdrietige smiley afhankelijk van de gereden snelheid. Deze zogenaamde snelheidsdisplays krijgen nu in Den Haag een extra functionaliteit. Naast het geven van feedback aan verkeersdeelnemers, sturen ze informatie over het rijgedrag door. Zo wordt geregistreerd hoeveel mensen te hard rijden en op welke tijdstippen dat gebeurt.

In totaal komen er zestig nieuwe snelheidsdisplays die om de vijf à zes weken over drie locaties rouleren – in totaal gaat het om 180 plekken op 50- en 30-kilometerwegen. De borden zijn niet voorzien van een camera en er worden dus niet direct boetes uitgeschreven op basis van de door de displays geconstateerde snelheden. Wel kan de politie met behulp van de doorgegeven informatie effectiever bepalen waar handhavingsacties op snelheid het beste kunnen worden uitgevoerd.

Rij Rustâââââââââgh

De Haagse profvoetballerTom Beugelsdijk werkt mee aan de campagne rondom de nieuwe snelheidsdisplays, die vandaag van start gaat. Er hangen posters door de hele stad en ook via social media wordt Den Haag geïnformeerd over de nieuwe displays en de samenwerking met de politie. In een video die vandaag online gelanceerd wordt, fungeert Beugelsdijk als levende snelheidsdisplay. Met borden waarop zijn bekende ‘Rustâââââââââgh’ en de eveneens Haagse uitspraak ‘Lekkâââââââââââh’ staan, wijst hij weggebruikers op hun rijgedrag.

Ook wethouder Anne Mulder en verkeersagent Raymond Makkus komen aan het woord over het belang van verkeersveiligheid. Vorig jaar vonden er in Den Haag ruim 5.000 verkeersongevallen plaats en te hard rijden geeft een grotere kans op ongelukken. Bovendien neemt de kans op ernstig letsel of dodelijke afloop toe, naarmate de snelheid hoger wordt. Daarom roepen Tom Beugelsdijk, Anne Mulder en Raymond Makkus iedereen op: rij rustig!

Grotere aanpak

De nieuwe snelheidsdisplays zorgen voor effectievere handhaving, waardoor ook het gevoel van verkeersveiligheid en de pakkans bij overtredingen groeit. De wetenschap dat de kans op controle groter is, zou moeten leiden tot veilig – en rustâââââââââgh – rijden. Het gebruik van de snelheidsdisplays is onderdeel van een grotere aanpak van de gemeente Den Haag om de verkeersveiligheid te bevorderen.

Hieronder vallen plannen als het verbeteren van de infrastructuur op risicolocaties, zoals het aanleggen van meer verkeersdrempels of het herindelen van de weg. Denk verder aan het verlagen van de snelheidslimiet van 50 km/u naar 30 km/u en het introduceren van een educatieprogramma voor verkeersveilig gedrag.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 5 juni t/m zondag 11 juni

Alle Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,964
Diesel1,646

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions