Clicky

 
Transport Online - PvdA-prominent Hans Spekman: samenwerking met GroenLinks gefaald

PvdA-prominent Hans Spekman: samenwerking met GroenLinks gefaald

PvdA-prominent Hans Spekman: samenwerking met GroenLinks gefaald
19-03-2023 15:04 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - Oud-voorzitter en prominent PvdA-lid Hans Spekman ziet in de verkiezingen het bewijs dat de samenwerking met GroenLinks heeft "gefaald". Volgens de laatste prognose gaat de PvdA er weliswaar een zetel op vooruit en behoudt GroenLinks haar zetels, maar als wordt gekeken naar het percentage van de stemmen, dan staan de linkse partijen toch op een klein verlies.

Spekman vindt dat de uitslag laat zien dat de partijen los van elkaar meer stemmen kunnen halen dan als ze zijn gefuseerd tot één partij. De PvdA is er volgens de laatste prognose 0,3 procentpunt op achteruitgegaan vergeleken met de vorige provinciale verkiezingen en GroenLinks 1,8 procentpunt.

Bij WNL op Zondag zegt hij daarom het een "verdrietig" beeld te vinden dat fractieleiders Attje Kuiken (PvdA) en Jesse Klaver (GroenLinks) een taart aansnijden om de uitslag te vieren. "Wie houden we hier nou voor de gek?"

Gezamenlijke fractie in senaat

De partijen hebben deze campagne veel met elkaar opgetrokken en zullen één gezamenlijke fractie vormen in de Eerste Kamer. Voor veel kiezers leek het er volgens Spekman op dat de partijen al gefuseerd waren, een idee waar de afgelopen jaren openlijk over gesproken werd. "Het leidt voor ons niet tot winst, het leidt tot verlies", zegt Spekman. Hij denkt dat kiezers de PvdA en GroenLinks zagen als onderdeel van het establishment dat ze hebben afgestraft door massaal op de BoerBurgerBeweging (BBB) te stemmen.

Het is een beter idee als linkse partijen los van elkaar blijven bestaan en hun eigen merk versterken, vindt Spekman. Hij is er wel voor om vervolgens een links blok te vormen.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,926
Diesel1,743

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions