Clicky

 Duizenden vrijwilligers ruimen 200.000 kilo afval langs Maas op

Duizenden vrijwilligers ruimen 200.000 kilo afval langs Maas op
18-03-2023 20:19 | Binnenland | auteur ANP

MAASTRICHT - Zo'n 10.000 vrijwilligers hebben zaterdag langs de oevers van de Maas en haar zijrivieren in Limburg naar schatting 200.000 kilo afval verwijderd. Daarnaast ruimden talloze vrijwilligers ook in en rond steden en dorpen plastic afval op. Dat maakte de organisatie Maas Cleanup na afloop van de schoonmaak bekend. Ter vergelijking: tijdens de vorige Maas Cleanup in september vorig jaar haalden zo'n 5000 vrijwilligers zo'n 40.000 kilo afval uit de Maas of van de oevers van de rivier.

Maas Cleanup is een beweging die zich inzet voor het schoonhouden van de oevers van de rivieren in Limburg. De beweging bestaat uit vrijwilligers, bedrijven, (natuur)organisaties en burgers. Het initiatief is door de jaren heen naar eigen zeggen uitgegroeid tot een community van bedrijven en organisaties die zich inzetten voor een duurzamere wereld.

Langs de Maas werden dit jaar in totaal 209 opruimacties georganiseerd, waarvan voor het eerst ook vijftien in België aan de Maasoevers. Afval langs de rivieren bedreigt de biodiversiteit en de kwaliteit van ons (drink)water, aldus de organisatie. "Het is het vierde jaar dat we dit doen, en de animo blijft onverminderd groot", aldus voorzitter Huub Waterval van Maas Cleanup. "Ook de verplaatsing naar het voorjaar bleek succesvol. We hebben daarvoor opnieuw de handen ineengeslagen met honderden vrijwilligers die al jaren opruimen in het voorjaar. Zonder hun inzet en betrokkenheid was het ons niet gelukt zoveel op te ruimen".

Het schoonmaken van de oevers van Maas en zijrivieren in Limburg liep zaterdag synchroon met de 21e Landelijke Opschoondag van de organisatie Nederland Schoon. Daaraan hebben zaterdag ongeveer 50.000 vrijwilligers meegedaan. Dat zijn er ongeveer evenveel als vorig jaar. Op duizenden plekken in het hele land is zoveel mogelijk zwerfafval opgeruimd.

Foto's

  • J.Roeland
    Renewi
  • J.Roeland
    MAAS
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,160
Diesel1,986

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats