Clicky

 Toename explosies in Rotterdam gevolg van drugsvangsten in haven

Toename explosies in Rotterdam gevolg van drugsvangsten in haven
16-03-2023 15:53 | Criminaliteit | auteur ANP

ROTTERDAM - Het toenemende aantal explosies in Rotterdam is volgens burgemeester Ahmed Aboutaleb toe te schrijven aan de succesvolle onderschepping van drugs in de Rotterdamse haven. Hierin is ook een trend zichtbaar dat drugscriminelen niet alleen rivalen, maar ook familieleden van rivalen als doelwit kiezen.

Verschillende partijen in de Rotterdamse gemeenteraad wilden donderdag van Aboutaleb weten wat er gaande is in de stad, die de laatste maanden in toenemende mate wordt opgeschrikt door explosies bij woningen. Volgens Aboutaleb gaat het om 49 explosies in 2022 en is er dit jaar alleen al tot dusver sprake van 24 explosies. Vorig jaar zijn hiervoor zestien mensen aangehouden, dit jaar zijn er vier aanhoudingen verricht.

"De politie en het OM denken dat de golf van aanslagen grotendeels te relateren is aan het succes van het HARC-team in de haven", aldus Aboutaleb. Het Hit And Run Cargo (HARC)-team is een samenwerking tussen onder meer douane, FIOD, zeehavenpolitie en het Openbaar Ministerie (OM) in Rotterdam. In 2022 onderschepte dit team in totaal bijna 47.000 kilo cocaïne in de Rotterdamse haven.

Aboutaleb: "Er wordt zoveel drugs in beslag genomen dat drugscriminelen elkaar verwijten gaan maken waarom een lading is verdwenen." Hierom hanteren politie en justitie de aanpak om, als ze een lading drugs hebben onderschept, dit ook zo snel mogelijk bekend te maken om die verwijten te voorkomen.

De burgemeester zei een verschil te bemerken met voorgaande jaren in het toenemende aantal van de aanslagen, de hevigheid ervan en het gemak waarmee het gebeurt. Hij sprak over een trend, een "schrijnend fenomeen", waarbij criminelen niet alleen rivalen pakken maar ook achter diens familieleden aangaan. Als maatregelen tegen de explosiegolf noemde hij extra surveillance, cameratoezicht en een apart team dat is geformeerd om onderzoek te doen naar de explosies.

Foto's

  • J.Roeland
    KLG EUROPE
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,174
Diesel1,974

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats