Clicky


Infantino pronkt met financiële cijfers FIFA en prijst zichzelf

Infantino pronkt met financiële cijfers FIFA en prijst zichzelf
16-03-2023 11:25 | Sport | auteur ANP

KIGALI - Voorzitter Gianni Infantino heeft op het congres van de FIFA in Rwanda gepronkt met klinkende financiële cijfers. "Onze inkomsten zijn in de afgelopen vier jaar gegroeid naar 7,5 miljard dollar, ruim een miljard meer dan begroot. Alle aangesloten bonden krijgen nu jaarlijks van de FIFA een bedrag dat zeven keer groter is dan voorheen", aldus Infantino, die het nodig vond zichzelf een compliment te geven. "Als een CEO zoiets zou doen, zouden aandeelhouders willen dat deze CEO voor altijd blijft. Maar ik ben hier alleen voor de komende vier jaar."

De 52-jarige Zwitser, die de FIFA sinds 2016 leidt, beloofde voor de komende vier jaar minimaal 11 miljard dollar (omgerekend ruim 10 miljard euro) aan inkomsten. Dat bedrag kan volgens Infantino nog een stuk hoger worden vanwege het nieuwe WK voor clubs met 32 deelnemers.

"Ik heb beloofd de inkomsten te vergroten en de FIFA stabieler en transparanter te maken. Ook wilde ik het vertrouwen van sponsoren en broadcasters terugwinnen. Ik was er vooraf niet zo zeker van dat dit zou lukken, maar het is gelukt. We hebben een miljard dollar meer dan begroot opgehaald, en dat in een periode die werd gedomineerd door het coronavirus. Je kan als organisatie niet sterk en solide zijn zonder vertrouwen van iedereen. Toen ik bij de FIFA kwam, had de FIFA 1 miljard dollar aan reserves. Nu is dat bijna 4 miljard. We hebben dus meer geld om te investeren in het voetbal. Want het geld van de FIFA is van jullie", zei Infantino in Kigali tegen vertegenwoordigers van de 211 aangesloten landen. "Dit geld is voor het voetbal en de ontwikkeling daarvan."

De welbespraakte Zwitser switchte in zijn speech herhaaldelijk van taal. Hij begon in het Engels, maar sprak ook onder meer in het Frans, Duits en Spaans. "Sorry aan de vertalers voor mijn vele wisselingen", zei Infantino, die zijn talenkennis graag showt. Hij werd met applaus herkozen als voorzitter voor de komende vier jaar, omdat een tegenkandidaat ontbrak.