Clicky


 


Zwitserse centrale bank zal Credit Suisse zo nodig steunen

Zwitserse centrale bank zal Credit Suisse zo nodig steunen
15-03-2023 21:02 | Financieel | auteur ANP

ZÜRICH - De Zwitserse centrale bank belooft het geplaagde Credit Suisse financiële steun als dat nodig is. Dat heeft de centrale bank in een verklaring naar buiten gebracht. Met deze woorden lijken de autoriteiten in Zwitserland de financiële markten gerust te willen stellen. Zowel de centrale bank als toezichthouder Finma zegt de situatie scherp in de gaten te houden.

Credit Suisse staat al langere tijd onder druk doordat klanten geld van hun rekeningen blijven halen door zorgen over de toekomst van de bank. Woensdag zei de voorzitter van Saudi National Bank, de grootste aandeelhouder, niet nog meer te willen investeren in Credit Suisse. Die uitspraak zorgde voor grote onrust in de bankensector en het aandeel Credit Suisse kelderde op de beurs in Zürich woensdag dik 24 procent. Door de paniek onder beleggers leverden ook andere banken in Europa, waaronder ING en ABN AMRO, fors aan beurswaarde in.

In de verklaring benadrukken de Zwitserse autoriteiten dat Credit Suisse nog altijd voldoet aan de strenge vereisten wat betreft bijvoorbeeld buffers en het voldoen aan betalingsverplichtingen zoals deze gelden voor een systeembank. Met die laatste term wordt een financiële instelling bedoeld waarvan het omvallen voor grote problemen kan zorgen in de gehele financiële sector. Details over wanneer er eventueel steun zal worden verstrekt, worden in de verklaring niet gegeven.

In de Verenigde Staten was er afgelopen dagen al veel onrust in de bankenwereld door het omvallen van de Silicon Valley Bank en Signature Bank. De problemen daar lijken evenwel los te staan van de situatie bij Credit Suisse. "Er zijn geen aanwijzingen voor een direct besmettingsgevaar voor Zwitserse instellingen als gevolg van de huidige onrust op de Amerikaanse bankenmarkt", laten de Zwitserse centrale bank en Finma weten.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,267
Diesel2,090

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats