Clicky

 Drone VS stort in Zwarte Zee na botsing met Russisch vliegtuig

Drone VS stort in Zwarte Zee na botsing met Russisch vliegtuig
14-03-2023 18:22 | Buitenland | auteur ANP/AFP/RTR

WASHINGTON - [update 23:35 uur] Het Amerikaanse leger heeft een drone laten neerstorten in de Zwarte Zee na een botsing met een Russisch gevechtsvliegtuig in het internationale luchtruim. Volgens het Amerikaanse leger raakte een Russische Su-27 straaljager de propeller van de Amerikaanse Reaper-drone.

De onbemande drone zou tijdens een routineoperatie zijn onderschept door twee Russische straaljagers. Volgens het Amerikaanse leger werd brandstof gegoten over de drone vanuit de Russische toestellen en zouden de vliegtuigen op een "roekeloze" en "onprofessionele" manier voor de drone hebben gevlogen. Een van de toestellen raakte uiteindelijk de drone, die als verloren wordt beschouwd. Vanwege de schade zag het leger zich genoodzaakt de drone uit de lucht te halen.

Een woordvoerder van het Witte Huis zegt dat dergelijke onderscheppingen vaker voorkomen, maar dat een drone neerstort is "uniek". Verder meldt hij dat president Joe Biden is gebriefd over het incident en dat het ministerie van Buitenlandse Zaken er contact over onderhoudt met Moskou.

Volgens het Amerikaanse leger is sprake van "een patroon van gevaarlijke acties van Russische piloten tijdens interactie met vliegtuigen van de VS en bondgenoten boven het internationale luchtruim". Deze zijn "gevaarlijk en kunnen leiden tot misrekening en onbedoelde escalatie".

Rusland ontkent dat de drone is neergestort door toedoen van de straaljagers, maar beweert dat dit komt door "scherp manoeuvreren". Volgens het ministerie van Defensie hebben de vliegtuigen geen wapens gebruikt en zijn ze veilig teruggekeerd naar hun thuisvliegveld. De Russische ambassadeur Anatoly Antonov, die door de Amerikaanse regering ter verantwoording werd geroepen, zegt dat Rusland het incident ziet als een provocatie, maar ook dat het land niet uit is op een confrontatie met de VS.

Een woordvoerder van het Pentagon wil niet zeggen of het zou proberen om de drone te bergen, maar merkte op Rusland dat in ieder geval niet heeft gedaan. De Verenigde Staten hebben zelf geen oorlogsschepen in de Zwarte Zee, maar ze vliegen er wel routinematig met verkenningsvliegtuigen.

NAVO-diplomaten in Brussel hebben het incident bevestigd, maar zeiden dat het niet de verwachting is dat het leidt tot een verdere confrontatie. De hoogste militaire commandant van het bondgenootschap heeft de NAVO-lidstaten op de hoogte gebracht.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,092
Diesel1,912

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions