Clicky


Bitcoin hard omhoog na overheidsmaatregelen rond omgevallen bank

Bitcoin hard omhoog na overheidsmaatregelen rond omgevallen bank
13-03-2023 16:56 | Financieel | auteur ANP/BLOOMBERG

NEW YORK - Bitcoin, de bekendste en meest verhandelde cryptomunt, liet maandag de grootste stijging zien sinds november. Ook andere cryptomunten vonden de weg omhoog. De handel werd aangewakkerd door maatregelen van de Amerikaanse overheid om verdere problemen in het financiële systeem te voorkomen na het faillissement van de Amerikaanse bank Silicon Valley Bank (SVB).

De bitcoin ging met 10 procent omhoog tot meer dan 23.700 dollar, de grootste stijging sinds 10 november. Amerikaanse autoriteiten deden de belofte om rekeninghouders bij SVB volledig te beschermen. "Het reddingsplan van de Federal Reserve heeft het vertrouwen van de markt versterkt, terwijl de bezorgdheid over een mogelijke ineenstorting van nog meer financiële instellingen is afgenomen", zegt een Amerikaanse cryptohandelaar.

Ook op Amerikaanse aandelenbeurzen gingen de koersen maandag weer omhoog, na de verliezen vrijdag. President Joe Biden stelde beleggers gerust door ze te verzekeren dat het banksysteem veilig is.

Veel cryptobedrijven gingen afgelopen jaar zwaar gebukt onder de onrust die in de sector ontstond na het omvallen van FTX, een van de grootste platforms voor het bewaren en verhandelen van cryptomunten als bitcoin en ethereum.