Clicky


AEX-index fors in het rood door problemen bij Amerikaanse banken

AEX-index fors in het rood door problemen bij Amerikaanse banken
13-03-2023 11:37 | Financieel | auteur ANP

AMSTERDAM - [update 12:22 uur] De AEX-index op het Damrak ging maandag opnieuw hard onderuit, na het koersverlies van afgelopen vrijdag. Ook in Londen, Parijs en Frankfurt zakten de beurzen hard weg. Vooral de banken en verzekeraars kregen opnieuw harde klappen. In Amsterdam zakte ING bijna 6 procent en Aegon verloor ruim 4 procent. ABN AMRO leverde 5 procent in.

De koersdalingen volgen op de ingrepen van de Amerikaanse autoriteiten in de bankensector van het land. Daar was vrijdag onrust ontstaan door het omvallen van Silicon Valley Bank (SVB). De Amerikaanse autoriteiten namen de bank over en garanderen nu dat de klanten al hun tegoeden terugkrijgen. Investeerders in SVB, zoals aandeelhouders en obligatiehouders, worden echter niet gered.

De autoriteiten grepen ook in bij Signature Bank en sloten de wankele cryptobank uit New York. De klanten van deze bank krijgen eveneens al hun tegoeden terug. De Federal Reserve kondigde tevens aan dat banken extra toegang krijgen tot contant geld. Daarmee wil de centrale bank voorkomen dat andere banken gedwongen worden om staatsobligaties met verliezen te verkopen als klanten hun tegoeden opeisen.

Beleggers lijken er echter niet van overtuigd dat met de maatregelen een verspreiding van de financiële problemen bij SVB naar andere banken zal worden voorkomen. Zo kelderde de kleinere Amerikaanse bank First Republic Bank 70 procent in de voorbeurshandel op Wall Street. Branchegenoten PacWest en Western Alliance verloren rond de 30 procent.

Ondanks de verzekeringen van verscheidene Europese autoriteiten, zoals de Duitse toezichthouder BaFin en de Franse minister van Financiën Bruno Le Maire, dat het omvallen van SVB geen gevaar vormt voor de financiële stabiliteit in Europa, werden grote Europese banken ook lager gezet. De Duitse Bundesbank richt wel een crisisteam op om de situatie nauwlettend te volgen. In Frankfurt zakte Deutsche Bank 7 procent en de geplaagde Zwitserse bank Credit Suisse raakte bijna 11 procent kwijt in Zürich.

In Londen verloor HSBC dik 4 procent. De Britse bank neemt de Britse tak van SVB over voor een symbolisch bedrag van 1 pond. Het in Amsterdam genoteerde biotechbedrijf Pharming liet weten dankzij de maatregelen in de VS en het Verenigd Koninkrijk volledige toegang te houden tot zijn banktegoeden bij SVB. Het bedrijf heeft in totaal 45 miljoen dollar op rekeningen staan bij SVB en de Britse tak. Het aandeel zakte desondanks 3,5 procent.

De AEX noteerde rond het middaguur 1,6 procent lager op 731,31 punten, na een eerder koersverlies van bijna 3 procent. De MidKap leverde 2,9 procent in tot 964,83 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs zakten tot 2,1 procent.