Clicky


Overheid VS gaat alle tegoeden failliete bank beschikbaar maken

Overheid VS gaat alle tegoeden failliete bank beschikbaar maken
13-03-2023 09:43 | Financieel | auteur ANP/RTR/BLOOMBERG

WASHINGTON - De Amerikaanse overheid gaat rekeninghouders bij de omgevallen Silicon Valley Bank (SVB) vanaf maandag toegang geven tot al hun tegoeden. Dat melden de federale overheidsdienst FDIC, het ministerie van Financiën en de centrale bank in een gezamenlijke verklaring zondagavond (plaatselijke tijd). Daarmee willen ze naar eigen zeggen verdere besmetting van het financiële systeem in de kiem smoren.

SVB viel vrijdag om nadat er een bankrun was ontstaan. Na een overname door de Amerikaanse overheid waren slechts tegoeden tot 250.000 dollar gegarandeerd, maar het overgrote deel van de tegoeden bij de bank was veel hoger. "Het totaal aan tegoeden zal worden vergoed", klinkt het in de verklaring. "Verliezen bij de afwikkeling van Silicon Valley Bank zullen niet door de Amerikaanse belastingbetaler worden gedragen."

"Vandaag nemen we doortastende maatregelen om de Amerikaanse economie te beschermen door het vertrouwen van het publiek in ons banksysteem te versterken", aldus de verklaring. "Deze stap zal ervoor zorgen dat het Amerikaanse banksysteem zijn vitale rol blijft vervullen: het beschermen van deposito's en het verschaffen van toegang tot krediet aan huishoudens en bedrijven op een manier die een sterke en duurzame economische groei bevordert."

De SVB deed veel zaken met techstart-ups. Eind vorig jaar beheerde SVB ruim 175 miljard dollar aan tegoeden. Ook het Nederlandse biotechbedrijf Pharming heeft in totaal 45 miljoen dollar op rekening bij SVB staan.

Ook de Britse regering heeft met een pakket noodsteun aangekondigd voor start-ups die hun tegoeden bij SVB zijn kwijtgeraakt. Daarmee moeten ze de lonen en andere lopende kosten kunnen blijven betalen. Maar details zijn er nog niet. Die worden maandag pas verwacht.