Clicky


D66: ijkmomenten stikstof moeten ook tot meer tempo kunnen leiden

D66: ijkmomenten stikstof moeten ook tot meer tempo kunnen leiden
12-03-2023 16:06 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - De tussentijdse 'ijkmomenten' die worden ingebouwd in de nieuwe stikstofaanpak, mogen niet alleen worden gebruikt om op de rem te trappen. Ze moeten ook aanleiding kunnen zijn voor een versnelling, zegt D66-leider Sigrid Kaag in het tv-programma Buitenhof.

De regeringspartijen spraken vorig jaar af dat de stikstofuitstoot in 2030 moet zijn gehalveerd. Die plannen stuitten op veel weerstand bij boeren, omdat vooral van die beroepsgroep een forse inspanning wordt gevraagd. Daarom is afgesproken dat in 2025 en 2028 naar de voortgang wordt gekeken om te bepalen of dat doel wel overal haalbaar is.

De coalitiepartners van D66 zien die afspraak vooral als een mogelijke uitweg voor gebieden waar het erg lastig is de gevraagde halvering voor 2030 te halen. Daar zou mogelijk meer tijd genomen kunnen worden als op een van die ijkmomenten blijkt dat het nog niet snel genoeg gaat.

Maar Kaag gaat daar niet zonder meer in mee. Zij vindt het juist belangrijk dat de doelen voor 2030 gehaald worden en wil dat ook meer tempo maken een optie is, wanneer tussentijds blijkt dat de doelen nog niet binnen bereik liggen. Uitstel is juist een belangrijke oorzaak van de huidige stikstofimpasse, aldus de D66-voorvrouw.