Clicky


Politie zet waterkanon in bij demonstratie Extinction Rebellion op A12

Politie zet waterkanon in bij demonstratie Extinction Rebellion op A12
11-03-2023 17:56 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - De politie heeft zaterdag het waterkanon ingezet tegen enkele duizenden actievoerders van Extinction Rebellion (XR) die sinds het middaguur de Utrechtsebaan blokkeren. Dat gebeurt op het laatste deel van de A12 dat eindigt in Den Haag. Rond 17.10 uur is de politie begonnen met de beëindiging van de demonstratie.

De burgemeester had toestemming gegeven de van Duitsland geleende waterkanonnen in te zetten "om de veiligheid van politie en hulpdiensten te waarborgen" met de "benevelstraal", meldt de gemeente Den Haag. "We doen dat om actievoerders op een vreedzame manier te ontmoedigen om daar te blijven", aldus een woordvoerder van de politie.

Een aantal demonstranten gaf gehoor aan de oproep van de politie om te vertrekken. Maar velen bleven ook op of rond de snelweg staan, of klommen in bomen of lantaarnpalen. De politie voert zichtbaar enkele mensen af.

Activisten juichen iedere keer als ze natgespoten worden, sommigen zoeken de waterstraal zelfs bewust op. Velen die nog op de weg zitten of staan hebben poncho's bij zich. De demonstranten probeerden eerder het waterkanon te blokkeren. In een speech riep een actievoerder op om bij de inzet van het waterkanon, te gaan liggen en het hoofd te beschermen.