Clicky

 Duizenden demonstranten bijeen in Haagse Zuiderpark

Duizenden demonstranten bijeen in Haagse Zuiderpark
11-03-2023 14:34 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - Duizenden mensen zijn bijeen in het Haagse Zuiderpark voor het protest van Farmers Defence Force en Samen voor Nederland. Veel mensen hebben omgekeerde Nederlandse vlaggen bij zich, dragen rode boerenzakdoeken en hartjesballonnen. Op het veld staan twee tractoren bij het podium. Meer trekkers mochten van de gemeente de stad niet in.

Onder anderen PVV-leider Geert Wilders sprak de betogers toe. Hij riep de demonstranten op vooral te gaan stemmen komende woensdag bij de Provinciale Statenverkiezingen. "Willen jullie meer of minder Rutte en Kaag", vroeg hij de demonstranten, een variant op zijn omstreden Marokkanen-uitspraak. De actievoerders riepen luidkeels "minder". "Dan gaan we dat regelen." Wilders noemde stikstof "een smoes om de boeren weg te jagen en een land vol te proppen met duizenden woningen voor asielzoekers".

Rond 11.30 uur kwam er een stoet met een shovel en veertien trucks het park ingereden. Deze voertuigen staan opgesteld langs het veld waar de demonstranten staan. De chauffeur van de shovel is opgepakt, omdat hij een afzetting van de politie doorbrak.

Sfeer rustig

De sfeer is rustig, al vond er even na het middaguur wel een opstootje plaats langs de rand van het veld. Een persoon werd hierbij aangehouden. De politie is op en rond het terrein aanwezig.

Op het veld zijn teksten te zien als 'Lokaal is het nieuwe normaal', 'Steun de boer, hoe dan ook', 'Stem ze weg', 'Zet ze af' en 'Liever stront op het land dan geld in de hand'. Ook zijn er twee omstreden oranje-wit-blauwe vlaggen te zien. Deze zogenoemde Prinsenvlag werd aan het eind van de jaren dertig van de vorige eeuw door de NSB ingelijfd en geldt sindsdien als nationalistisch symbool. De vlag wordt vooral door extreemrechtse groeperingen gebruikt.

25.000 mensen

Farmers Defence Force (FDF) kondigde eerder "de grootste demonstratie ooit" aan en zei te hopen op 100.000 demonstranten. Volgens de gemeente heeft de actiegroep aangegeven dat er 25.000 mensen komen.

De protestactie is volgens FDF niet alleen om de boerenstandpunten naar voren te brengen over bijvoorbeeld het stikstofbeleid en de gedwongen uitkoop van boeren, maar ook om allerlei andere maatschappelijke problemen onder de aandacht te brengen zoals de toeslagenaffaire en de gascrisis in Groningen.

Samen voor Nederland

FDF protesteert zaterdag met Samen voor Nederland, een door zichzelf benoemde niet-politieke vrijheidsbeweging.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,168
Diesel2,015

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats