Clicky


Biden schrapt Trumps kleuren voor volgende Air Force One

Biden schrapt Trumps kleuren voor volgende Air Force One
11-03-2023 11:56 | Politiek | auteur ANP/AFP

WASHINGTON - In de Verenigde Staten zijn de kleuren van de nieuwe Air Force One-vliegtuigen onthuld. De presidentsvliegtuigen die nog in aanbouw zijn worden klassiek lichtblauw en wit, in tegenstelling tot wat de vorige president Donald Trump besloot. Hij koos juist voor donkerblauw, rood en wit.

Het ontwerp dat de huidige president Joe Biden nu gekozen heeft is een moderne versie van hoe de Air Force One er al uitziet sinds John F. Kennedy. Trump zou met zijn kleuren meer patriottisme hebben willen uitstralen. Op een koffietafel in het Oval Office had hij altijd een schaalmodel staan van zijn eigen design.

Die kleuren zijn uiteindelijk mede afgekeurd omdat het voor vertraging zou zorgen bij de oplevering van de vliegtuigen. De donkere kleur blauw dreigde voor oververhitting te zorgen bij sommige elektronische systemen. Daardoor zou extra getest moeten worden, terwijl het proces sowieso al langer duurt dan gehoopt.

De nieuwe presidentsvliegtuigen zijn naar verwachting klaar in 2027 of 2028. Dat betekent dat de winnaar van de volgende verkiezingen de eerste zal zijn die ze kan gebruiken.