Clicky


Zestien jaar cel voor de moord op Sarah Kolenberg

Zestien jaar cel voor de moord op Sarah Kolenberg
10-03-2023 16:19 | Misdaad | auteur Redactie

ARNHEM - Het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden heeft vrijdag een 54-jarige man veroordeeld voor de moord op de 40-jarige Sarah Kolenberg in haar woning aan de Tubantiastraat in Enschede en aan hem zestien jaar gevangenisstraf opgelegd. Verdachte zit vanaf 29 augustus 2017 in voorlopige hechtenis.

Verdachte legde via een datingsite contact met vrouwen en deed zich daarbij voor als een alleenstaande man uit Rotterdam, met een zoon uit een eerdere relatie. Hij vertelde de vrouwen dat hij piloot was bij de KLM. In werkelijkheid was verdachte getrouwd, woonde hij in Enschede, had hij twee jonge kinderen en werkte hij in de beveiliging.

Verdachte leerde het slachtoffer ook via de datingsite kennen en had heimelijk een kortstondige (seksuele) relatie met haar. Toen het slachtoffer zwanger raakte werd verdachte boos en wilde hij de relatie verbreken. Verdachte heeft zijn betrokkenheid bij de moord altijd ontkend. 

Eerder had de rechtbank Overijssel, locatie Almelo verdachte veroordeeld tot een gevangenisstraf van 20 jaar. Deze straf is ook in hoger beroep geëist maar het hof heeft rekening gehouden met de sinds 1 juli 2021 veranderde wettelijke regeling voor de voorwaardelijke invrijheidstelling.

Het verschil tussen de oude en nieuwe VI-regeling bedraagt voor verdachte in geval van oplegging van een gevangenisstraf van 20 jaren in concreto vier jaar en acht maanden die hij bij toepassing van de nieuwe VI-regeling langer zou moeten uitzitten. Gelet op het beduidende verschil dat de gewijzigde VI-regeling ten nadele van verdachte oplevert acht het hof het niet gepast in hoger beroep opnieuw een gevangenisstraf van 20 jaar op te leggen.

Van de door het hof opgelegde gevangenisstraf van zestien jaar zit verdachte onder de nieuwe regeling in concreto acht maanden langer vast dan op grond van de straf in het vonnis van de rechtbank.

De behandeling van de strafzaak bij het hof heeft lang geduurd omdat er veel (aanvullend) onderzoek is verricht. Het hof heeft vanwege die lange duur de aan de verdachte opgelegde gevangenisstraf verminderd met zes maanden.