Clicky


Kabinet schrapt laatste coronamaatregelen, geen test en isolatie

Kabinet schrapt laatste coronamaatregelen, geen test en isolatie
10-03-2023 14:51 | Coronavirus | auteur ANP

DEN HAAG - [update 17:15 uur] Het kabinet heeft de allerlaatste coronamaatregelen geschrapt. Dit betekent dat mensen bij klachten niet meer thuis hoeven te blijven en geen zelftest meer hoeven te doen. Dat heeft minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) na de ministerraad bekendgemaakt.

Het kabinet neemt met zijn besluit het advies over van het Outbreak Management Team (OMT). In dat advies van eind vorige maand stelde het OMT dat corona geen pandemie meer is, maar zich in de zogeheten endemische fase bevindt, wat inhoudt dat het virus bij het dagelijkse leven hoort.

"Het is een bijzonder moment. Ook om even bij stil te staan" zei Kuipers. Iets meer dan drie jaar geleden kende Nederland zijn eerste coronapatiënt, bracht de minister in herinnering. "Ondertussen zitten we in een andere fase. We weten dat corona niet meer weggaat, en ook in aantallen patiënten gaat het op en neer. Gelukkig heeft vrijwel iedere Nederlander een vorm van afweer opgebouwd." Zij hebben de infectie doorgemaakt en/of coronavaccinaties gehaald.

"Het aantal mensen dat medische hulp nodig heeft door ernstige ziekte is gelukkig beperkt." Dat betekent volgens Kuipers dat met corona kan worden omgegaan "zoals we dat met andere luchtwegvirussen doen".

De minister roept iedereen wel op "verstandig" te zijn en hygiënemaatregelen na te (blijven) leven, zoals hoesten en niezen in de elleboog, regelmatig handen wassen, en binnenshuis voor goede ventilatie te zorgen. Bij klachten moeten mensen voorzichtig blijven en afstand houden tot anderen, zeker tot "mensen met een kwetsbare gezondheid".

Kuipers schrijft aan de Tweede Kamer dat het "een verantwoorde keuze" is om de laatste adviezen te schrappen. Hij sluit echter niet uit dat er later opnieuw landelijke maatregelen nodig zijn, als er bijvoorbeeld een nieuwe en/of meer ziekmakende variant opduikt.

Het schrappen van de laatste maatregelen zal voor "heel veel mensen" voelen "als een afsluiting van een vervelende periode", schrijft Kuipers verder. Hij benadrukt dat corona een risico blijft voor medisch kwetsbaren en dat er nog steeds veel onbekend is over langdurige covid. "We zullen alert moeten blijven, want het virus is nog steeds onvoorspelbaar en er worden nog steeds mensen ernstig of langdurig ziek van."Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 5 juni t/m zondag 11 juni

Alle Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,964
Diesel1,646

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions