Clicky


Schutter Hamburg was voormalig lid van Jehovah's Getuigen

Schutter Hamburg was voormalig lid van Jehovah's Getuigen
10-03-2023 13:35 | Buitenland | auteur ANP/RTR/DPA

HAMBURG - De man die donderdagavond het vuur opende tijdens een bijeenkomst van de Jehovah's Getuigen in Hamburg was een voormalig lid van die geloofsgemeenschap. De aanklager van de deelstaat Hamburg bevestigt dat na berichtgeving in Duitse media. De Duitse man van 35 jaar heeft de aanslag zelf niet overleefd.

Volgens de deelstaatminister van Hamburg rende hij naar boven toen de politie aankwam en heeft hij zichzelf daar doodgeschoten. De dader handelde alleen en zou zijn semiautomatische wapen legaal in bezit hebben gehad sinds december. Hij heeft daarmee negen magazijnen leeggeschoten tijdens de aanval. In zijn appartement zijn nog meer magazijnen gevonden.

Het motief is nog onbekend, maar er zijn op dit moment geen aanwijzingen voor terrorisme. De aanklager van Hamburg sluit niet uit dat de man mentale problemen had. Hij had geen strafblad.

Slachtoffers

De politie zei eerder al dat acht mensen het niet hebben overleefd. Behalve de dader gaat het om vier mannen, twee vrouwen en een ongeboren kind. Acht anderen raakten zwaargewond. Volgens de minister hadden er nog veel meer slachtoffers kunnen zijn als de politie niet zo snel ter plekke was. Er waren zo'n vijftig mensen in het gebouw op het moment dat de aanval begon. De Duitse Jehovah's Getuigen lieten eerder al weten dat op dat moment een religieuze dienst bezig was.

Volgens de deelstaatminister was er niet eerder een schietpartij van deze omvang in Hamburg. De politieoperatie zou zo goed zijn verlopen "als je onder omstandigheden kunt hopen".