Clicky


Nog drie spoorwegmedewerkers aangeklaagd na treinramp Griekenland

Nog drie spoorwegmedewerkers aangeklaagd na treinramp Griekenland
09-03-2023 13:47 | Ongevallen | auteur ANP/AFP/DPA

ATHENE - Twee stationschefs en een treinverkeersleider zijn volgens Griekse justitie aangeklaagd vanwege hun mogelijke rol in de treincrash die op 28 februari aan 57 mensen het leven kostte. De aanklachten tegen het drietal zijn onder meer dood door schuld en het veroorzaken van lichamelijk letsel.

Eerder werd de stationschef van het station van Larissa al aangeklaagd. Hij gaf al toe schuldig te zijn aan nalatigheid, maar zijn advocaat benadrukte dat er belangrijke elementen zijn die nog moeten worden onderzocht.

Een passagierstrein en een vrachttrein botsten frontaal bij Larissa, op een van de belangrijkste spoortrajecten van Griekenland. Er volgde een explosie en brand, waarschijnlijk door de ontploffing van olie in het remsysteem. Het dodelijke ongeluk leidde tot toenemende kritiek op de slechte staat van het spoornet en was de aanleiding voor talrijke protesten en stakingen.

Premier Kyriakos Mitsotakis bood donderdag in het eerste kabinetsoverleg sinds het ongeluk nogmaals zijn excuses aan namens "iedereen die het land jarenlang heeft bestuurd". Hij nam zelf ook verantwoordelijkheid en beloofde "absolute transparantie" in het onderzoek. Ook zei hij financiële steun toe aan de nabestaanden en gewonden.