Clicky


Rusland voert reeks raketaanvallen uit op Oekraïne

Rusland voert reeks raketaanvallen uit op Oekraïne
09-03-2023 10:15 | Buitenland | auteur ANP/AFP/RTR

CHARKIV/MOSKOU - Rusland heeft in de nacht van woensdag op donderdag raketaanvallen uitgevoerd op een flink aantal steden in Oekraïne, waaronder Kyiv, Charkiv, Lviv en Odesa. Ook kerncentrale Zaporizja is getroffen omdat de stroom er is uitgevallen. De centrale heeft geen stroom en maakt nu gebruik van dieselgeneratoren.

De kerncentrale is al een jaar in Russische handen en volgens Moskou hebben de raketaanvallen niets met de stroomuitval te maken.

Oekraïne heeft volgens Rusland de laatste stroomkabel die de centrale vanaf Oekraïens grondgebied stroom levert, afgesneden. Kyiv zou met "de provocatie" het Russisch beheer van de centrale in diskrediet willen brengen.

De gouverneur van Odesa laat op Telegram weten dat een energieleverancier is geraakt, waardoor de stroom in delen van Odesa is uitgevallen. Charkiv, de op een na grootste stad van het land, werd volgens de lokale gouverneur vijftien keer getroffen. In de provincie Lviv zijn vier doden gemeld.

De burgemeester van Kyiv maakte donderdagochtend vroeg bekend dat er in het zuidwesten van zijn stad meerdere explosies hebben plaatsgevonden. Ook in Dnipro en andere gebieden van Oekraïne zijn in de nacht van woensdag op donderdag raketaanvallen gemeld.