Clicky


CNV overweegt afblazen staking op verkiezingsdag

CNV overweegt afblazen staking op verkiezingsdag
09-03-2023 10:13 | Stakingen | auteur Redactie

UTRECHT - De geplande staking in het openbaar vervoer op verkiezingsdag (woensdag 15 maart) gaat mogelijk niet door. CNV Vakmensen overweegt de geplande staking op die dag af te blazen. "De actiebereidheid is nog steeds enorm hoog, maar we zijn ook niet doof voor de vele geluiden, ook onder onze leden buiten het openbaar vervoer, om verkiezingsdag te ontzien", zegt onderhandelaar Hanane Chikhi van CNV Vakmensen. "We zijn hierover in gesprek met onze leden en met de collega’s van het FNV. Een definitieve beslissing hierover volgt zo snel mogelijk."

Tegelijkertijd dringt CNV Vakmensen er bij de werkgevers op aan om te laten zien dat ze écht een oplossing willen. De bond doet ook een oproep aan de politiek om verantwoordelijkheid te nemen en de werkgevers te bewegen tot concrete stappen. Chikhi: "Dit conflict draait niet hoofdzakelijk om loon. Daar moeten we uit kunnen komen, als de werkgevers nog een stap gaan zetten. Maar wat we vooral willen, en waar de werkgevers tot nu toe voor wegduiken, zijn harde afspraken over het aanpakken van de torenhoge werkdruk. Dat is al jaren een probleem, waardoor veel chauffeurs het plezier in hun werk kwijtraken en steeds vaker ziek uitvallen. Dat moet ook de politiek zich realiseren, die uiteindelijk verantwoordelijk is voor deze gevolgen van de marktwerking in het openbaar vervoer."

CNV deed tal van voorstellen om werkdruk te verlagen

Gedurende de onderhandelingen, die op 17 januari stukliepen,  heeft CNV Vakmensen tal van voorstellen gedaan om de werkdruk aan te pakken. Chikhi: "Dat betekent bijvoorbeeld minder gebroken diensten, meer tijd om een normale pauze te houden. De roosters zijn nu veel te krap. Een concreet voorstel dat we hebben gedaan, is een iets langere pauze in een late dienst, om normaal een warme hap te kunnen nuttigen. Dan hebben we het over 20 minuten in plaats van 15 minuten. Maar zelfs daarover willen de werkgevers niet praten. Alle voorstellen worden van tafel geveegd en zelf komen ze nergens mee. Dáár zijn de mensen boos over. Als de werkgevers écht willen laten zien dat ze er met ons uit willen komen, dan moeten ze stappen durven te zetten. Dat betekent: harde en concrete afspraken in de cao. Want als we dit overlaten aan goede bedoelingen op lokaal niveau, dan werkt het gewoon niet. Dat blijkt wel uit de dagelijkse praktijk."

Actiebereidheid blijft hoog

De actiebereidheid onder de chauffeurs blijft onverminderd hoog, merkt Chikhi. "Ook vandaag hadden we weer heel veel stakers op de been. De boodschap aan de werkgevers is duidelijk. We gaan door totdat we er vertrouwen in hebben dat een goede cao mogelijk is."

Dinsdag 14 maart organiseren de gezamenlijke vakbonden (CNV en FNV) een landelijke manifestatie in Utrecht.