Clicky


 


China tegen nieuwe beperking Nederlandse export chiptechnologie

China tegen nieuwe beperking Nederlandse export chiptechnologie
09-03-2023 10:07 | Financieel | auteur ANP/RTR/BLOOMBERG

BEIJING - [update 12:00 uur] China is tegenstander van de nieuwe beperkingen bij de export van Nederlandse chiptechnologie naar het land. Dat zei een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken.

Woensdag werd officieel bekend dat het kabinet de export van bepaalde machines van chipmachinemaker ASML naar China aan banden legt. Dat is volgens minister Liesje Schreinemacher (Buitenlandse Handel) nodig voor de "(inter)nationale veiligheid".

Eind januari lekte al uit dat Nederland, de Verenigde Staten en Japan een akkoord hadden bereikt over exportbeperking van chiptechnologie naar China. Het gaat nu om de meest geavanceerde DUV-systemen van ASML. De allermodernste EUV-machines van het bedrijf uit Veldhoven konden al niet naar China worden uitgevoerd.

De woordvoerder van het ministerie stelde dat het besluit het resultaat is van het uitoefenen van druk door een "bepaald land", zonder een naam te noemen. Beijing gaf aan dat de nieuwe beperkingen effect kunnen hebben op China en zei tegenstander te zijn van "politisering van economische samenwerking en handel". Volgens China moet Nederland naar zijn eigen belang kijken. Het land gaf aan via diplomatieke kanalen zijn ongenoegen over het besluit aan Nederland kenbaar te zullen maken.

Het kabinet wil proberen de regeling voor de exportbeperking nog voor de zomer rond te hebben. ASML zelf verwacht dat het nog wel enige tijd zal duren voordat de wet- en regelgeving echt van kracht zal zijn. In een reactie meldde het bedrijf dat het een exportvergunning zal aanvragen voor de verzending van de DUV-systemen. Zoals al eerder gemeld bij de publicatie van de jaarcijfers over 2022, verwacht ASML niet dat de beperkingen een groot effect zullen hebben op de financiële resultaten.

Washington beperkte de eigen export van chiptechnologie naar China al in oktober uit vrees dat die zou worden gebruikt voor militaire doeleinden. Het Witte Huis was niet onmiddellijk bereikbaar voor een reactie op het Nederlandse besluit na vragen door persbureau Reuters.

Japan komt mogelijk binnenkort met nieuws over de exportbeperkingen van chiptechnologie naar China.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,285
Diesel2,103

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions