Clicky


Franse tankstations beginnen blokkades te merken

Franse tankstations beginnen blokkades te merken
09-03-2023 10:07 | Weer en Verkeer | auteur ANP

PARIJS - Net als bij eerdere landelijke stakingsacties en blokkades wordt de distributie van brandstof in Frankrijk ook nu belemmerd. Momenteel heeft 7 procent van alle benzinepompen een of meer brandstoffen niet meer beschikbaar, meldt de Franse Unie van Petroleum Industrieën (UFIP).

De stakingsacties gericht tegen de pensioenhervorming die de regering doorvoert, treffen raffinaderijen in heel het land. Personeel staakt en in- of uitgangen worden vaak door betogers geblokkeerd.

Maar UFIP-voorzitter Olivier Gantois relativeert de schaarste die wordt genoemd in Franse media. Er zijn meer dan 11.000 pompstations en er zijn er altijd wel bij die even met een tekort kampen. We zitten nu iets boven het normale niveau, aldus Gantois. Hij verwacht op korte termijn ook geen stormloop op benzinestations, want er zijn genoeg voorraden. In Frankrijk zijn er wel tweehonderd brandstofdepots waar nog grote voorraden liggen.

Afgelopen dinsdag was de zesde grote nationale protestdag sinds 19 januari. Volgens de bonden zijn miljoenen mensen de straat op gegaan om tegen het regeringsbeleid te demonstreren, volgens de autoriteiten bijna 1,3 miljoen. De bonden hebben ertoe opgeroepen te blijven actievoeren. Bij de grote olieraffinaderij van Feyzin, vlakbij Lyon, is bijvoorbeeld opgeroepen te staken tot 15 maart.

In Parijs is donderdagmiddag volgens de organisatoren een grote manifestatie van jongeren. In de Franse hoofdstad is het openbaar vervoer volgens plaatselijke media weer op gang gekomen, maar bij de spoorwegen blijven de stakingsacties zeker tot en met vrijdag voor het uitvallen van veel treinverbindingen zorgen.

De regering wil het gecompliceerde pensioenstelsel hervormen omdat er relatief steeds meer gepensioneerden zijn ten opzichte van de werkenden. Het stelsel had ooit als doel dat de werkenden de pensioenen betalen, maar de staat moet steeds meer 'bijpassen'. De regering van president Macron en premier Borne wil onder meer dat de pensioengerechtigde leeftijd omhooggaat van 62 naar 64 jaar. Ook de senaat is daarmee akkoord gegaan.