Clicky

 VVD-Europarlementariër Caroline Nagtegaal wil meer vrouwen in Transport & Logistiek

VVD-Europarlementariër Caroline Nagtegaal wil meer vrouwen in Transport & Logistiek [+video]
08-03-2023 13:46 | Transport | auteur Redactie

BRUSSEL - Op dit moment is 22 procent van de medewerkers in de Europese transportsector vrouw. Drie procent van de piloten in de Europese luchtvaart is vrouw, twee procent van alle maritieme crewleden (op een schip) is vrouw en in de Europese spoorsector is gemiddeld twintig procent vrouw.

Volgens VVD-Europarlementariër Caroline Nagtegaal kan en moet dit beter - zónder vrouwenquotum. Zij ziet meer een rol voor de politiek in het wegnemen van obstakels die vrouwen ervan weerhouden een baan op te pakken in de transportsector.

Eén van die grote obstakels is bijvoorbeeld het wegnemen van de loonkloof tussen vrouwen en mannen die hetzelfde werk doen, en die is in Nederland nog altijd een flinke 13,5 procent volgens Eurostat. Gelijkheid is een thema dat ook vandaag centraal staat tijdens Internationale Vrouwendag.

Als lid van de transportcommissie in het Europees Parlement, schrijft zij een rapport 'Ensuring European Transportation works for women', over het aantrekkelijker maken van de transportsector voor vrouwen. Hiervoor heeft zij input opgehaald uit de transportsector door zeven Nederlandse vrouwen uit de wereld van haven, transport en logistiek naar hun werk te brengen en in gesprek te gaan met hen.

Deze gesprekken zijn gefilmd en worden binnenkort uitgezonden onder de noemer 'Ladies in Logistics'. Tijdens deze gesprekken werd duidelijk dat we obstakels moeten wegnemen door het zichtbaar maken van rolmodellen en het doorbreken van stereotypen - van machinekamer tot bestuurskamer. Als we meer vrouwen aan de slag krijgen in de transportsector heeft dat op zijn beurt een positief effect op de huidige personeelstekorten.

Inmiddels is dit project, waarvoor een Transavia piloot, vrachtwagenchauffeur, binnenvaartschipper, treinmachinist NS, bevrachter, beveiliger Rotterdam The Hague Airport en ANWB-wegenwacht is geïnterviewd, in de afrondende fase. Vandaag, in het licht van Internationale Vrouwendag, is de trailer verschenen. Vanaf volgende week komt elke week een van de zeven afleveringen van zo'n zes minuten online (elke week een).

VVD-Europarlementariër Caroline Nagtegaal: "Hier laten we kansen liggen wat mij betreft. Als ik de dames tijdens de ‘carversations’ vroeg waarom er volgens hen weinig vrouwen in de transportsector werken, was het antwoord unaniem: onbekend maakt onbemind - er mag meer bekendheid worden gegeven aan de mogelijkheden voor vrouwen binnen deze sector. Dit verhelpen we niet met een quotum. Als we transportbanen aantrekkelijker maken en obstakels zoals de loonkloof kunnen wegnemen, dan kan dat ook helpen het personeelstekort in de transportsector te verlichten. We moeten typische ‘mannenbanen’ aantrekkelijker maken voor vrouwen en meer vrouwen in alle lagen zien te krijgen - van machinekamer tot bestuurskamer."

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,113
Diesel1,930

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions