Clicky

 Zaken Klaas Otto verwezen naar gerechtshof Den Haag

Zaken Klaas Otto verwezen naar gerechtshof Den Haag
08-03-2023 11:18 | Misdaad | auteur Redactie

'S-HERTOGENBOSCH - Het gerechtshof ’s-Hertogenbosch heeft vandaag beslist dat twee zaken tegen Klaas Otto en die van vier andere verdachten door gerechtshof Den Haag moeten worden behandeld. Enkele advocaten hadden hier ook om verzocht. Het Openbaar Ministerie heeft in een reactie op dit verzoek geconcludeerd dat het verwijzingsverzoek moet worden toegewezen.

Otto wordt verdacht van onder andere witwassen, afpersing, bedreiging en mishandeling. De rechtbank Zeeland-West-Brabant heeft hem voor deze zaken ruim zes jaar cel opgelegd. In een andere zaak die bij het hof loopt in verband met het beïnvloeden van getuigen, heeft deze rechtbank hem veroordeeld tot zes maanden gevangenisstraf. Zowel het OM als Otto zijn tegen deze uitspraken in hoger beroep gegaan. 

Onderzoekswensen en verzoek tot verwijzing

Een voormalig officier van justitie, op dit moment werkzaam als raadsheer-plaatsvervanger bij het gerechtshof ’s-Hertogenbosch, heeft in deze zaken een omvangrijk opsporingsonderzoek geleid. Tijdens de behandeling in hoger beroep, toen deze officier nog niet bij dit hof werkzaam was, heeft de verdediging herhaaldelijk verzocht om onder andere deze officier te horen over het opsporingsonderzoek en de wijze waarop het dossier is samengesteld. Dat verzoek is telkens door het hof afgewezen.

In januari 2023 heeft de verdediging dit verzoek opnieuw aan het hof voorgelegd. Aangezien deze officier van justitie nu werkt bij het gerechtshof ’s-Hertogenbosch, heeft de verdediging vervolgens verwijzing van de zaak naar een ander gerechtshof verzocht. 

Onpartijdigheid van de rechtspraak

Een van de uitgangspunten van de Rechtspraak is dat iedere schijn van partijdigheid of belangenverstrengeling voorkomen moet worden. Volgens een intern protocol kan het hof een zaak verwijzen naar een ander gerechtshof als een medewerker op enige manier betrokken is geweest bij een rechtszaak die door het hof wordt behandeld. 

Het hof oordeelt dat de voormalig officier van justitie nauw betrokken is geweest bij het opsporingsonderzoek tegen de verdachte, en dat het daarom wenselijk is dat de zaak door het gerechtshof Den Haag wordt behandeld. 

Omdat de zaken tegen Klaas Otto nauw samenhangen met die van vier andere (mede)verdachten, worden ook die zaken naar dat gerechtshof verwezen. 

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,160
Diesel1,986

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats