Clicky

 'Het duurt te lang', zingen ouders bij zoveelste toeslagendebat

'Het duurt te lang', zingen ouders bij zoveelste toeslagendebat [+video]
07-03-2023 20:23 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - "Het duurt te lang", zongen gedupeerden van het toeslagenschandaal dinsdagavond vanaf de publieke tribune van de Tweede Kamer. De Kamer sprak voor de zoveelste keer over de trage compensatie van toeslagenouders. Die compensatie is een "moeras", een "janboel" en een "nachtmerrie" geworden, is de teneur. Partijen zijn ziedend dat de hersteloperatie opnieuw is vastgelopen.

De woorden "het duurt te lang", uit het liedje van de Nederlandse zangeres Davina Michelle, gebruikten veel Tweede Kamerleden ook tijdens het emotionele debat.

Compensatie van de ouders kan weleens tot 2030 duren, vreest het kabinet. Maar staatssecretaris Aukje de Vries (Toeslagen) hoopt er met ingrepen voor te zorgen dat uiterlijk 2025 alle ouders een volledige beoordeling van hun dossier hebben ontvangen. Dat is alsnog vijf jaar na de publicatie van het rapport Ongekend Onrecht over het toeslagenschandaal.

Naar aanleiding van dat rapport stapte het vorige kabinet begin 2021 op. Toen is besloten om ouders 30.000 euro te geven als ze benadeeld zijn door de Belastingdienst. Maar na de eerste toets, waaruit blijkt of iemand gedupeerde is of niet, loopt het systeem vast. Ouders die aangeven recht te hebben op meer geld, moeten hierna vaak vele maanden wachten.

Vooral de oppositie is fel. Zij zeggen dat De Vries kansen heeft gemist om de boel te versnellen. Zo kwam de SP al eerder met het voorstel om de beoordeling in één dag te regelen, waarbij gedupeerden door een soort wasstraat gaan, en alle stappen doorlopen. "Er is geen enkel vermogen om te denken: verhip, er is maar één leven. Hoe zorgen we ervoor dat deze mensen weer zo snel mogelijk kunnen leven", zegt SP'er Renske Leijten over zowel de staatssecretaris als de ambtelijke top van de verantwoordelijke organisatie.

Meerdere Kamerleden richtten hun pijlen ook specifiek op premier Mark Rutte. Hij is veel te onzichtbaar, vinden zij. "Het irriteert me dat het niet hoog op de agenda staat in de ministerraad", zei Inge van Dijk van coalitiepartij CDA. DENK-leider Farid Azarkan vertelde "buitengewoon teleurgesteld te zijn dat Rutte al die ouders in de steek heeft gelaten". "Ik wil weten: wat doet de minister-president eigenlijk nadat hij excuses heeft aangeboden en met ouders heeft gesproken", aldus PvdA-Kamerlid Henk Nijboer. Wat heeft Rutte de afgelopen jaren zelf bijgedragen, vraagt de sociaaldemocraat zich af.

Voorzitter Vera Bergkamp sprak de ouders enkele keren vermanend toe, ondanks haar begrip voor de emoties. Toeschouwers mogen zich immers niet in het debat mengen, volgens de regels van de Kamer. Een aantal van hen verliet daarop later in het debat de tribune. Staatssecretaris De Vries was daardoor zichtbaar geraakt. Ze noemde het "ontzettend spijtig".

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,113
Diesel1,930

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions