Clicky

 Franse vakbonden: 'Vandaag is Frankrijk stilgelegd'

Franse vakbonden: 'Vandaag is Frankrijk stilgelegd' [+foto's&video]
07-03-2023 09:38 | Buitenland | auteur ANP/AFP

PARIJS/ROUEN - De Franse links-radicale vakbond CGT stelt dat alle raffinaderijen in Frankrijk geblokkeerd zijn in het kader van de acties gericht tegen het regeringsbeleid om het pensioenstelsel te hervormen. Stakers hebben de raffinaderijen in heel het land lamgelegd. "Vandaag is Frankrijk stilgelegd", aldus een zegsman van de bond.

In heel Frankrijk wordt tegen de hervormingsplannen betoogd. Er zijn 320 manifestaties afgekondigd. Het is al de zesde dag van grote betogingen sinds 19 januari. De spoorwegen en het openbaar vervoer liggen ook voor een groot deel stil. Naar schatting 60 procent van het personeel in het onderwijs zou dinsdag staken.

Dinsdagochtend meldt een chauffeur al dat hij volledig vaststaat in Boulogne en met hem meer Nederlandse vrachtwagenchauffeurs. Er worden vuurtjes gestookt op de kruispunten en de demonstranten halen betonblokken uit de weg om zo de boel te blokkeren.

De autoriteiten houden rekening met een grote opkomst met in totaal ergens tussen de 1 miljoen en 1,4 miljoen demonstranten. De grootste protesten tot dusverre waren op 31 januari met volgens de autoriteiten 1,25 miljoen en volgens de vakbonden 2,8 miljoen deelnemers.

In een aantal Franse steden was het in de nacht van maandag op dinsdag al onrustig door protesten. In Rennes blokkeerden studenten wegen door barricades op te werpen en brand te stichten, in Parijs zette de politie traangas in om groepen demonstranten uiteen te drijven.

Volgens de regering van president Emmanuel Macron en van premier Elisabeth Borne is het huidige pensioenstelsel onbetaalbaar en moet het hervormd worden en zichzelf bedruipen in 2030. Dan moeten, zoals ooit de bedoeling van het stelsel was, de werkenden de pensioenen opbrengen. De regering wil onder meer de pensioengerechtigde leeftijd van 62 naar 64 jaar verhogen en andere aanpassingen van het gecompliceerde pensioenstelsel. Mensen moeten ook langer hebben gewerkt voor ze voor hun 67e aanspraak op een volledig pensioen kunnen maken.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,174
Diesel1,974

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats