Clicky


 


PvdA en GL: geen steun voor klimaatbeleid dat doelen niet haalt

PvdA en GL: geen steun voor klimaatbeleid dat doelen niet haalt
07-03-2023 09:36 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - Klimaatmaatregelen die niet optellen tot 55 procent vermindering van CO2-uitstoot, hoeven ook niet op steun van GroenLinks en PvdA te rekenen. De partijen kondigen dinsdag op een evenement voor de verkiezingscampagne aan dat ze een Green Deal willen om het klimaatbeleid te versnellen.

GroenLinks en PvdA denken dat het kabinet vast dreigt te lopen in de Eerste Kamer, omdat conservatieve partijen veelal tegen klimaatbeleid stemmen. Dus zal het kabinet, dat nu al geen meerderheid heeft in de senaat, bij links moeten aankloppen. De linkse tandem noemt de klimaatplannen van het kabinet "volstrekt onvoldoende" om opwarming van de aarde te beperken.

Het kabinet wil de CO2-uitstoot in 2030 met op zijn minst 55 procent verlagen ten opzichte van 1990, maar het huidige beleid zou optellen tot maximaal tot 50 procent verlaging, becijferde het Planbureau voor de Leefomgeving. Het kabinet komt in mei met nieuwe maatregelen, die tot een flinke besparing van CO2-tonnen moet leiden.

Grote vervuilers en fossiele subsidies

"Wij kunnen anno 2023 niet instemmen met klimaatbeleid waarvan we weten dat het tekort schiet om onze planeet leefbaar te houden", zegt GroenLinks-leider Jesse Klaver daarover. Nederland moet voortbouwen op de Green Deal van PvdA-eurocommissaris Frans Timmermans, vindt PvdA-voorvrouw Attje Kuiken. "Dat betekent duurzaamheid bereikbaar maken voor iedereen, en zorgen dat grote vervuilers eerlijk gaan bijdragen. "

De partijen willen af van fossiele subsidies (in de vorm van belastingkorting voor fossiele projecten) en willen "concrete plannen" om Nederland te verduurzamen. Ook moet een eerlijke verdeling van de rekening onderdeel zijn van de Green Deal.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,244
Diesel2,086

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats