Clicky


Minister: Franse winkels gaan voedselprijzen verlagen om inflatie

Minister: Franse winkels gaan voedselprijzen verlagen om inflatie
06-03-2023 15:04 | Buitenland | auteur ANP

PARIJS - De Franse regering heeft met grote detailhandelaren afgesproken dat zij de prijzen voor hun etenswaren flink gaan verlagen. Daarmee wil minister van Financiën Bruno Le Maire consumenten tegemoet komen, die de afgelopen maanden te maken kregen met stijgende kosten.

Volgens Le Maire worden de prijzen tot juni verlaagd "tot het laagst mogelijk niveau". Hij geeft daarbij aan dat de bedrijven zijn overeengekomen dat zij zelf de kosten zullen dragen van de prijsverlagingen. Die zouden "enkele honderden miljoenen euro’s bedragen", aldus Le Maire. De meeste grote levensmiddelenwinkels in Frankrijk namen deel aan de gesprekken.

De prijzen voor eten zijn in februari in Frankrijk met 14,5 procent gestegen op jaarbasis, volgens nationaal statistiekbureau Insee. Le Maire denkt met de maatregel van het tweede kwartaal nu een "anti-inflatiekwartaal" te kunnen maken.

Consumentenorganisaties zijn echter sceptisch. Het voorstel komt namelijk aan de vooravond van massale landelijke protesten in Frankrijk. Die hebben betrekking op de hervorming van het Franse pensioenstelsel, waarbij de overheid de pensioenleeftijd wil verhogen van 62 naar 64 jaar.