Clicky


Griekse premier vraagt slachtoffers treinramp om vergeving

Griekse premier vraagt slachtoffers treinramp om vergeving
05-03-2023 10:19 | Buitenland | auteur ANP/AFP

ATHENE - [update 14:34 uur] De Griekse premier Kyriakos Mitsotakis heeft via sociale media de slachtoffers en nabestaanden van de treinramp van 28 februari om vergeving gevraagd. Bij de treinbotsing circa 200 kilometer ten noorden van Athene zijn 57 mensen om het leven gekomen.

Een passagierstrein en een vrachttrein botsten frontaal bij Larissa op een van de belangrijkste spoortrajecten van het land waar dubbelspoor is. Er volgde een enorme explosie en brand, waarschijnlijk door de ontploffing van olie in het remsysteem.

Het mag volgens de premier in het Griekenland van 2023 niet mogelijk zijn dat twee treinen op hetzelfde spoor in tegengestelde richting rijden en niemand dat merkt. Een van de voornaamste verantwoordelijken, een stationschef in Larissa, wordt zondag door een onderzoeksrechter gehoord. Maar Mitsotakis stelt dat "we ons niet kunnen, willen en mogen verschuilen achter menselijke fouten".

De treinramp heeft tot een golf van woede geleid over onder meer de privatisering van het spoorwegbedrijf, het personeelsbeleid van de particuliere Hellenic Train en het uitblijven van moderne beveiligingssystemen voor de spoorwegen ondanks dat er contracten voor zijn afgesloten. Er zijn betogingen tegen het regeringsbeleid. Zondag zijn volgens de politie van Athene circa 7500 mensen op de been geweest voor een demonstratie voor het parlementsgebouw. De vakbonden stellen dat dit er minstens 12.000 waren. Sommigen hadden plakkaten met de tekst "weg met de moordende regeringen" meegenomen.

Tot het protest was in de eerste plaats opgeroepen door de spoorwegvakbond. Volgens de bond is het een massaal en overwegend vreedzaam protest geweest, maar in de marges braken ongeregeldheden uit. De politie werd op sommige plaatsen met molotovcocktails bestookt door gemaskerde relschoppers. De agenten reageerden met traangas.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 5 juni t/m zondag 11 juni

Alle Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Verkeersinformatie

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,962
Diesel1,642

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions