Clicky


Franse pensioenstaking legt stroomproductie EDF gedeeltelijk stil, maandag transportstakingen

Franse pensioenstaking legt stroomproductie EDF gedeeltelijk stil, maandag transportstakingen
05-03-2023 18:53 | Algemeen | auteur ANP

PARIJS - [update 18:53 uur] Franse stakers hebben de stroomproductie bij het energieconcern Electricité de France (EDF) dit weekend voor een deel stilgelegd. Volgens vakbonden is dit nog maar "een opwarmertje" naar het begin van een nieuwe golf stakingen om te protesteren tegen de pensioenhervormingen van de overheid.

De elektriciteitsproductie werd zaterdag en zondag teruggeschroefd bij vier generatoren en een reactor in Flamanville in het noordwesten van het land. De verstoringen van de productie kwamen in aanloop naar landelijke protestacties die dinsdag van start gaan. De stroomafname heeft invloed op het beschikbare aanbod, maar het zachte weer zal naar verwachting de druk op de Franse energiesystemen verminderen.

Sommige vakbonden, waaronder links-radicale bond CGT, hebben beloofd het land tot stilstand te brengen met de stakingen. Onder meer de luchtvaart, het treinverkeer, scholen, havens, raffinaderijen en andere industriële sectoren worden hierdoor volgens de bonden getroffen.

Maandag breiden de arbeidsconflicten zich uit naar de transportindustrie. Vrachtvervoerders zijn dan van plan om enkele logistieke en industriële centra te blokkeren. De Franse luchtvaartautoriteit DGAC heeft luchtvaartmaatschappijen gevraagd om 20 tot 30 procent van hun vluchten op Franse luchthavens op 7 en 8 maart te annuleren vanwege geplande stakingen door luchtverkeersleiders.

De Fransen gaan al tijden de straat op uit protest tegen de geplande verhoging van de pensioenleeftijd van 62 naar 64 jaar. De regering van president Emmanuel Macron noemt de hervorming noodzakelijk omdat mensen in Frankrijk steeds ouder worden.

Volgens een zondag verschenen peiling bedraagt de publieke steun voor de hervormingen slechts 32 procent. Ruim een derde (34 procent) denkt dat de regering het plan zal intrekken als reactie op de protesten en stakingen.