Clicky


Duizenden boze boeren toeterend bijeen in centrum Brussel

Duizenden boze boeren toeterend bijeen in centrum Brussel [+video's]
03-03-2023 15:06 | Buitenland | auteur ANP

BRUSSEL - Duizenden Belgische boze boeren hebben zich toeterend in het centrum van Brussel verzameld uit protest tegen het stikstofbeleid. Uit alle hoeken van Vlaanderen zijn meer dan 2700 tractoren naar de hoofdstad gekomen, meldt de politie. De organisatoren van het protest telden er zelf meer dan 3000.

De boeren komen bijeen in het bestuurlijke hart van Brussel, waar ook de Vlaamse regering en het parlement zetelen. Ze trokken in hun tractoren met protestborden, zwaailicht, loeiende claxons en vlaggen met de beeltenis van de kenmerkende rode boerenzakdoek door de hoofdstad. Een enkeling sloeg een grimmiger toon aan en tooide zijn tractor met een galg.

De kilometerslange colonnes van tractors, uit alle windstreken van Vlaanderen, liepen wat vertraging op en kwamen later aan dan de bedoeling was. Op enkele plaatsen ontstonden files, maar grote verkeershinder bleef uit.

Vrijdag is een betrekkelijk rustige dag op de weg en de politie had forenzen afgeraden met de auto te komen. Meerdere Brusselse tunnels waren uit voorzorg al gesloten. Omdat de boeren nu waarschijnlijk pas aan het einde van de middag weer vertrekken zijn er wel zorgen over de avondspits.

Net als in Nederland moet de landbouw in Vlaanderen milieu- en klimaatvriendelijker gaan werken en minder stikstof gaan uitstoten. De boeren vrezen dat nieuwe, strengere mestregels een "sociaaleconomisch bloedbad" in de landbouwsector zullen veroorzaken. Ze hopen zich, nu de Vlaamse regering nog onderhandelt over de precieze maatregelen, nog te kunnen laten gelden om dat af te wenden.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 5 juni t/m zondag 11 juni

Alle Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Verkeersinformatie


  Actuele wachttijd Eurotunnel


  Andere Europese Landen


  Overige Verkeersinformatie

  Actuele Brandstofprijzen
  Euro951,962
  Diesel1,642

  Aangeleverd door UnitedConsumers

  Meer brandstofprijzen

  Truckoccasions