Clicky


Duizenden boze boeren toeterend bijeen in centrum Brussel

Duizenden boze boeren toeterend bijeen in centrum Brussel [+video's]
03-03-2023 15:06 | Buitenland | auteur ANP

BRUSSEL - Duizenden Belgische boze boeren hebben zich toeterend in het centrum van Brussel verzameld uit protest tegen het stikstofbeleid. Uit alle hoeken van Vlaanderen zijn meer dan 2700 tractoren naar de hoofdstad gekomen, meldt de politie. De organisatoren van het protest telden er zelf meer dan 3000.

De boeren komen bijeen in het bestuurlijke hart van Brussel, waar ook de Vlaamse regering en het parlement zetelen. Ze trokken in hun tractoren met protestborden, zwaailicht, loeiende claxons en vlaggen met de beeltenis van de kenmerkende rode boerenzakdoek door de hoofdstad. Een enkeling sloeg een grimmiger toon aan en tooide zijn tractor met een galg.

De kilometerslange colonnes van tractors, uit alle windstreken van Vlaanderen, liepen wat vertraging op en kwamen later aan dan de bedoeling was. Op enkele plaatsen ontstonden files, maar grote verkeershinder bleef uit.

Vrijdag is een betrekkelijk rustige dag op de weg en de politie had forenzen afgeraden met de auto te komen. Meerdere Brusselse tunnels waren uit voorzorg al gesloten. Omdat de boeren nu waarschijnlijk pas aan het einde van de middag weer vertrekken zijn er wel zorgen over de avondspits.

Net als in Nederland moet de landbouw in Vlaanderen milieu- en klimaatvriendelijker gaan werken en minder stikstof gaan uitstoten. De boeren vrezen dat nieuwe, strengere mestregels een "sociaaleconomisch bloedbad" in de landbouwsector zullen veroorzaken. Ze hopen zich, nu de Vlaamse regering nog onderhandelt over de precieze maatregelen, nog te kunnen laten gelden om dat af te wenden.