Clicky


PSV-spits Luuk de Jong (32) stopt als international

PSV-spits Luuk de Jong (32) stopt als international
03-03-2023 12:38 | Sport | auteur ANP

EINDHOVEN - Luuk de Jong stopt als international. Dat melden de 32-jarige spits van PSV en de KNVB. De Jong maakte eind vorig jaar deel uit van de selectie van het Nederland elftal op het WK in Qatar. In de kwartfinale tegen Argentinië benutte hij in de strafschoppenserie een penalty. Oranje werd alsnog uitgeschakeld.

"Het was altijd een eer voor mij deel uit te maken van het Nederlands elftal. Maar voor mij voelt dit nu als het juiste moment om deze beslissing te nemen, omdat Nederland deze maand aan een nieuwe kwalificatiereeks voor het EK begint. Ik wil me de komende jaren volledig kunnen focussen op PSV", zegt De Jong.

Bondscoach Ronald Koeman zag de mededeling van de aanvaller niet helemaal aankomen. "Ik was enigszins verrast toen Luuk mij gisteren belde, maar ik heb begrip voor zijn uitleg dat hij zich 100 procent wil concentreren op PSV. We gaan hem missen. Zowel in het veld, als buiten de lijnen."

Acht goals

De wedstrijd tegen Argentinië in december was de 39e interland voor De Jong, die als international acht keer scoorde. Zijn belangrijkste doelpunt maakte de Achterhoeker in oktober 2019 in De Kuip tegen Noord-Ierland. De Jong zette Oranje in blessuretijd op 2-1 en Nederland zette daarmee een grote stap naar het EK, dat vanwege het coronavirus werd verplaatst van 2020 naar de zomer van 2021.

De Jong debuteerde in februari 2011 onder leiding van de toenmalige bondscoach Bert van Marwijk. Naast het WK van 2022 en het EK van 2021 maakte De Jong ook deel uit van de selectie van het Nederlands elftal voor het EK van 2012. In de met 1-0 verloren finale van de Nations League tegen Portugal, in 2019, kwam De Jong als invaller in het veld.

Tweejarig contract

Naast PSV kwam De Jong in Nederland uit voor De Graafschap en FC Twente. Verder voetbalde hij in het buitenland voor Borussia Mönchengladbach, Newcastle United, Sevilla en FC Barcelona.

De Jong heeft bij PSV, na dit seizoen, nog een contract voor twee jaar.