Clicky


Overtredingen op containerschepen geconstateerd dankzij drone-controles ILT en Kustwacht

Overtredingen op containerschepen geconstateerd dankzij drone-controles ILT en Kustwacht
03-03-2023 09:34 | Overtredingen | auteur Redactie

DEN HAAG  - De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) en de Kustwacht zetten drones in voor het controleren van sjorringen aan boord van containerschepen. In 2022 werden 44 containerschepen op deze nieuwe wijze gecontroleerd. Bij elf containerschepen werden overtredingen vastgesteld. Hierbij ging het om het niet of onjuist vastmaken van containers, het zogeheten ‘sjorren’.

Om containerschepen op zee te kunnen controleren vaart een droneteam van de ILT mee aan boord van een kustwachtschip. Dankzij deze samenwerking is de inzet van een helikopter niet meer nodig.

Plaatsvervangend Hoofd Operaties Kustwacht, Jan Christiaanse: “De Kustwacht is erg blij met de samenwerking tussen het droneteam van de ILT en de Kustwacht. De toch al op zee aanwezige Emergency Response Towing Vessels (ERTV’s) van de Kustwacht kunnen prima als platform dienen voor drones zoals die van de ILT. Daarmee wordt het toezicht op zee op een effectieve en efficiënte manier ingevuld.”

Tijdens de drone-controles werden op 21 containerschepen mogelijke tekortkomingen geconstateerd. Naar aanleiding hiervan zijn inspecteurs van de ILT in de haven bij dertien schepen aan boord gegaan. Op elf van die dertien containerschepen werden overtredingen vastgesteld. Zo waren er containers niet goed vastgezet of voldeed de ladingcomputer niet aan de eisen. Acht schepen konden niet in de haven worden gecontroleerd, bijvoorbeeld omdat zij doorvoeren.

ILT-directeur Karin Visser is zeer te spreken over deze ‘nieuwe’ manier van controles. “Het inzetten van drones is zeer effectief. Het biedt ons de mogelijkheid om overtredingen te constateren, terwijl het containerschip blijft varen. De bemanning wordt dan niet gestoord in hun werk en wij kunnen op deze manier gerichte controles uitvoeren. In 2021 zijn we met een pilot gestart en die bleek succesvol, daarom hebben we in 2022 weer gebruik gemaakt van drones.”

In 2023 gaat de ILT door met het controleren van containerschepen.

Foto's

 • N. van Leeuwen Transport
  N. van Leeuwen Transport
 • J.Roeland
  VAN BREE
 • J.Roeland
  D.V.M. Transport
 • J.Roeland
  VAN DER MOST


Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 22 mei t/m zondag 28 mei

Alle Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,972
Diesel1,656

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats