Clicky


Laagvliegen vanaf Lelystad Airport ook na verkiezing onacceptabel

Laagvliegen vanaf Lelystad Airport ook na verkiezing onacceptabel
02-03-2023 15:00 | Burgerluchtvaart | auteur ANP

ZWOLLE - Laagvliegen van of naar Lelystad Airport is voor vrijwel alle partijen die in Gelderland en in Overijssel meedoen aan de verkiezingen voor Provinciale Staten onacceptabel. De enige twee partijen die in Gelderland niet tegen de opening van Lelystad Airport zijn, de VVD en BVNL, vinden dat Lelystad Airport er alleen kan komen als de laagvliegroutes van tafel zijn.

In Overijssel staat JA21 neutraal tegenover de opening van het vakantievliegveld, maar "eerst moet er een herindeling van het luchtruim komen, waarbij laagvliegroutes over Overijssel worden vermeden", aldus de partij. De VVD is voor uitbreiding van de regionale luchthavens Eindhoven, Lelystad en Rotterdam maar vindt dat geluidsoverlast voorkomen moet worden.

Over de opening van Lelystad Airport als vakantievliegveld wordt al jaren gedebatteerd. De opening van het vliegveld, dat kant en klaar is, is al vaak uitgesteld. Het kabinet wil dat Lelystad veel vakantievluchten overneemt van Schiphol, om die luchthaven te ontlasten.

Gelderland en Overijssel verzetten zich hevig tegen laagvliegroutes boven natuurgebieden zoals de Veluwe. Ook zijn zij beducht voor de stikstofuitstoot die wordt veroorzaakt. Er zijn al meerdere keren fouten ontdekt in stikstofberekeningen voor Lelystad Airport. Het Openbaar Ministerie is bezig met een onderzoek naar mogelijk kwade opzet.

Lelystad Airport is een zogenoemde PAS-melder, een organisatie die vroeger geen natuurvergunning nodig had maar tegenwoordig wel. In Gelderland vinden veertien partijen dat een provincie daar niet aan moet meewerken en dat Lelystad Airport er helemaal niet moet komen. In Overijssel zijn zestien partijen die aan de verkiezingen meedoen die mening toegedaan.