Clicky


Scholz: Westen praat met Kiev over veiligheidsgaranties bij vrede

Scholz: Westen praat met Kiev over veiligheidsgaranties bij vrede
02-03-2023 11:51 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP/AFP

BERLIJN - Duitsland is samen met andere westerse bondgenoten in gesprek met Kiev over toekomstige veiligheidsgaranties voor Oekraïne, ter voorbereiding van een langdurige vrede in dat land. Dat zei de Duitse bondskanselier Olaf Scholz in een toespraak voor de Bondsdag. In zijn speech maakte hij de balans op van de situatie in Oekraïne na een jaar oorlog.

"Zulke veiligheidsgaranties komen met de veronderstelling dat Oekraïne zichzelf succesvol verdedigt in deze oorlog", zei Scholz. Hij voegde er verder aan toe dat Duitsland Kiev blijft steunen met wapenleveringen.

Scholz verkondigde ook dat een "vredesakkoord over de hoofden van de Oekraïners" niet mag worden toegestaan. Bovendien is de Russische president Vladimir Poetin niet klaar voor vredesonderhandelingen, aldus de bondskanselier. "Is Poetin zelfs maar bereid om te onderhandelen over een rechtvaardige vrede? Niets wijst erop op dit moment."

Waarschuwing

Verder waarschuwt Scholz China in zijn toespraak. "Mijn boodschap aan China is duidelijk: gebruik je invloed in Moskou om aan te dringen op de terugtrekking van Russische troepen. En lever geen wapens aan de agressor Rusland."

Duitsland heeft het afgelopen jaar de investeringen in het eigen leger fors verhoogd en de economische relatie met Rusland aan banden gelegd. Met het sturen van wapens naar het conflictgebied werd bovendien een taboe doorbroken.