Clicky


Premier Griekenland: treinongeval door tragische menselijke fout

Premier Griekenland: treinongeval door tragische menselijke fout
01-03-2023 20:23 | Ongevallen | auteur ANP/AFP

ATHENE - Alles wijst erop dat de frontale treinbotsing in Griekenland het gevolg is van een "tragische menselijke fout", zo heeft premier Kyriakos Mitsotakis verklaard. Het dodental na het treinongeval staat op 38, maar loopt naar verwachting nog verder op.

Er liggen nog 57 gewonden in het ziekenhuis, onder wie zes op de intensive care. Onder de slachtoffers zijn relatief veel jongeren.

De premier heeft de rampplek bezocht en zijn medeleven betuigd aan de slachtoffers en de nabestaanden. Hij heeft daarnaast opdracht gegeven voor een onafhankelijk onderzoek naar de tragedie.

Bij het ongeval waren een vrachttrein en een passagierstrein betrokken. Zij reden kilometerslang op hetzelfde spoor voordat zij botsten. De stationschef van de plaats Larissa, verantwoordelijk voor het geven van seinen, is opgepakt op verdenking van nalatigheid. Hij ontkent schuld en wijst naar mogelijk technisch falen.

Sinds het ongeval wordt in Griekenland gediscussieerd over of het ongeval vermeden had kunnen worden. Een protest in Athene liep woensdagavond uit de hand. Betogers gooiden stenen naar het hoofdkantoor van het betrokken particuliere spoorbedrijf Hellenic Train. De politie zette volgens de Griekse krant Kathimerini traangas en flitsgranaten in om de menigte uit elkaar te drijven.