Clicky


 


APM Terminals introduceert voorrang voor elektrische vrachtwagens in de containerterminal in de haven van Göteborg

APM Terminals introduceert voorrang voor elektrische vrachtwagens in de containerterminal in de haven van Göteborg [+video]
01-03-2023 14:25 | Buitenland | auteur Redactie

GÖTEBORG - Vanaf 1 maart krijgen elektrische vrachtwagens voorrang bij doorgang en afhandeling op de containerterminal in de haven van Göteborg. Dit initiatief wordt gebruikt door terminaloperator APM Terminals om transportbedrijven die al begonnen zijn met de ombouw van hun wagenpark te bevoordelen en tegelijkertijd een extra stimulans te geven aan degenen die overwegen te investeren in elektrificatie.

De nieuwe oplossing houdt in dat elektrische vrachtwagens versneld door gate 4 van APM Terminals worden getransporteerd via een gereserveerde rijstrook, en ook genieten van prioriteitsafhandeling binnen het terminalgebied. Dit zorgt voor efficiëntiewinsten en planningsmogelijkheden die vooral belangrijk zijn voor elektrische vrachtwagens, aangezien er strenge eisen worden gesteld aan optimalisatie gezien de beperkte actieradius van elektrische voertuigen. APM Terminals exploiteert de containerterminal in de haven van Göteborg, de grootste in Scandinavië.

“We zien dat steeds meer transportbedrijven beginnen met het elektrificeren van delen van hun wagenpark, en we weten dat er meer zijn die overwegen te investeren in een groene transitie van het vrachtvervoer. We hopen dat het ondersteunen van deze initiatieven door een zo snel mogelijke doorgang en afhandeling te bieden een stimulans zal zijn en een kleine stap op weg zal zijn. Onze eigen containeroverslag is al enkele jaren fossielvrij en deze oplossing sluit volledig aan bij het werk van APM Terminals op het gebied van duurzaamheid, waarbij samenwerking met onze klanten een belangrijke sleutel is”, zegt Brian Bitsch, commercieel manager bij APM Terminals. Göteborg.

Doorbraak voor elektrische vrachtwagens

Elk jaar passeren ongeveer een miljoen vrachtwagens de haven van Göteborg, waarvan een derde, of ongeveer 1.000 voertuigen per dag, via APM Terminals. Tot nu toe vertegenwoordigen elektrische vrachtwagens echter slechts een fractie van de voertuigen die door de poorten van de haven gaan, maar een bredere doorbraak staat voor de deur.

Op 3 maart zet logistiek bedrijf DFDS 20 elektrische vrachtwagens in de stromen in en rond de haven in. De grootste transporteur van containers over de weg van Zweden, Skaraslättens Transport, heeft onlangs drie elektrische vrachtwagens ingezet in ritten van en naar de containerterminal. De nieuwe prioriteit voor elektrische vrachtwagens heeft bijgedragen aan de recente beslissing van het transportbedrijf om te investeren in nog twee elektrische vrachtwagens, die in mei in gebruik zullen worden genomen.

“Elektrische vrachtwagens zijn een grote investering, dus het feit dat we nu voorrang hebben in de containerterminal is erg belangrijk voor ons. Het betekent dat we elke dag meer opdrachten kunnen uitvoeren, wat zowel ons als onze klanten ten goede komt. Het betekent ook dat we de investering sneller kunnen terugverdienen”, zegt Johan Söderström, Chief Commercial Officer bij Skaraslättens Transport.

De weg vrijmaken voor de transitie

Inclusief de voorrangsmaatregelen van APM Terminals zijn er nu drie terminals die een voorrangssysteem voor elektrische vrachtwagens hebben. Samen verwerken deze terminals zo'n 90 procent van de totale vrachtwagenstromen in de haven. De andere twee terminals worden beheerd door Gothenburg Roro Terminal en Stena Line.

“Het is een heel belangrijk initiatief van de terminaloperators, dat letterlijk de weg vrijmaakt voor de transitie. Met een voorrangssysteem voor de terminals die de meeste vrachtwagens behandelen en de groeiende laadinfrastructuur in het gebied rond de haven, zijn de omstandigheden voor elektrische vrachtwagens hier beter dan in welke andere haven dan ook. Dit is een ontwikkeling waar we ongelooflijk trots op zijn, maar er is nog werk aan de winkel”, zegt Martin Adeteg, Vice President Decarbonisation, Health and Safety bij de havenautoriteit van Göteborg.

Foto's

  • DJMiddelkoop
  • Bakker Goedhart
  • Bakker Goedhart
  • Bakker Goedhart
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,291
Diesel2,105

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions