Clicky


Finland keurt alvast wetgeving goed voor toetreding NAVO

Finland keurt alvast wetgeving goed voor toetreding NAVO
01-03-2023 14:14 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP/RTR

HELSINKI - Finland heeft een nieuwe stap gezet richting lidmaatschap van de NAVO. Het parlement is zoals verwacht akkoord gegaan met wetgeving die het land in staat stelt om lid te worden van het militaire bondgenootschap, wat mogelijk wordt als de laatste NAVO-lidstaten goedkeuring geven.

Van de parlementariërs stemden er 184 voor de NAVO-verdragen en de Finse toetreding tot de NAVO. Zeven stemden tegen en een bracht geen stem uit. Omdat een meerderheid van het parlement voor het NAVO-lidmaatschap is, werd de stemming gezien als een formaliteit.

Finland en Zweden besloten vorig jaar om samen lid te worden van de alliantie, naar aanleiding van de Russische invasie in Oekraïne. Finland deelt een 1300 kilometer lange grens met Rusland. De dertig lidstaten van de NAVO moeten unaniem akkoord gaan met de toetreding van nieuwe landen. Alleen Turkije en Hongarije liggen nog dwars.

Terroristische organisaties

Het Hongaarse parlement is woensdag begonnen met een debat over de twee kandidaat-lidstaten en een stemming over de toetreding wordt daar later deze maand verwacht. Turkije is bereid te stemmen voor de toetreding van Finland, maar er heerst nog wel onvrede over Zweden. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan vindt dat Stockholm niet hard genoeg optreedt tegen personen en organisaties die Ankara als terroristisch beschouwt.

Turkije gaat later deze maand opnieuw met Zweden en Finland in overleg. Het gesprek tussen de landen moet op het Brusselse hoofdkantoor van de NAVO plaatsvinden. NAVO-chef Jens Stoltenberg zei vorige week vooruitgang te zien in de vastgelopen gesprekken tussen Turkije en Zweden over lidmaatschap. Hij herhaalde dat het doel is dat zowel Finland als Zweden toetreedt voor de jaarlijkse NAVO-top in juli.